Θέμα πρόκλησης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οικονομικών ζημιών για την ίδια, θέτει η ΔΕΗ αναφορικά με την εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.
Οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικού από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες (έχουν το χαμηλότερο κόστος), με έναρξη στις αρχές του 2015, συμφωνήθηκαν και αποφασίστηκαν
εδώ και ένα χρόνο, ως μια ενδιάμεση λύση για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών προς όφελος των καταναλωτών, σε όλες τις χρήσεις, με έμφαση στη βιομηχανία.
Στην παρούσα δε φάση, οι δημοπρασίες θεωρούνται ως το «εργαλείο» για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ακόμη μονοπωλείται από τη ΔEΗ (ποσοστό 97,5% της αγοράς). Το σχέδιο λειτουργίας των δημοπρασιών που επεξεργάστηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα πρότυπα του γαλλικού ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marche Electrique), προβλέπει διάθεση «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας που να αντιστοιχούν περίπου στο 30% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Οι μονάδες αυτές ως γνωστόν παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια, ενώ η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός παραγωγός που έχει πρόσβαση στα αποθέματα λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά φράγματα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται από τη ΡΑΕ, και στις δημοπρασίες θα συμμετέχουν μόνο προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι υποχρεωτικά θα διαθέτουν τις ποσότητες αυτές σε τελικούς καταναλωτές (οικιακούς, επαγγελματικούς, βιομηχανικούς).
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το Euro2day.gr, οι αντιρρήσεις της ΔEΗ εστιάζονται κυρίως στις ρυθμίσεις του ΝΟΜΕ που αφορούν την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, τις ποσότητες της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται, και σε επιμέρους ρυθμίσεις όπως τη δυνατότητα ο προμηθευτής να «επιστρέφει» στη ΔΕΗ ποσότητες ενέργειας που δεν απορρόφησαν οι πελάτες του. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε παράνομες «σταυροειδείς επιδοτήσεις» είτε ως εξίσου παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα «επιστροφής» ενέργειας που δεν απορροφήθηκε, την είχε θέσει με έμφαση η βιομηχανία, καθώς ορισμένες παραγωγικές μονάδες εργάζονται μόνο συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου. Σε ό,τι αφορά πάντως στο κρίσιμο θέμα της τιμής, η ΔΕΗ εμμένει στη θέση της ότι οι πωλήσεις των «πακέτων» θα πρέπει να καλύπτουν το πλήρες κόστος παραγωγής. Στο θέμα αυτό, που θα κρίνει και την επιτυχία του μέτρου, καθώς υψηλές τιμές εκκίνησης καταλήγουν και σε υψηλές τιμές καταναλωτή, ως γνωστόν υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Η ΔΕΗ προβάλλει μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας (1.000 κιλοβατώρες) βρίσκεται στα επίπεδα των 60 ευρώ, μέγεθος που αμφισβητείται ευθέως ως υπερβολικό από την αγορά. Εμμέσως το μέγεθος αυτό αμφισβητεί και η κυβέρνηση, η οποία μέσω της γενικής συνέλευσης μετόχων του περασμένου Φεβρουαρίου, έλαβε αποφάσεις για τιμές προς τη βιομηχανία πολύ χαμηλότερες από το ποσό που η ΔΕΗ θεωρεί ως κόστος.
Αποδέκτης των παρατηρήσεων της επιχείρισης για την εφαρμογή του ΝΟΜΕ, έγινε και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Η εμπλοκή της τρόικας, έχει να κάνει με σχετικές προβλέψεις που υπάρχουν στο μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι για την έγκριση ή όχι του μηχανισμού δημοπρασιών, είναι οι γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι λέει η ΔΕΗ
Σε επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιους παράγοντες της ΔΕΗ, επιβεβαιώθηκε καταρχήν η ύπαρξη σοβαρών αντιρρήσεων για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο ΝΟΜΕ το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Αυτό που τονίζεται με έμφαση, είναι ότι η επιχείριση δεν πρόκειται να προσφύγει στα κοινοτικά όργανα. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ, λόγω του ρόλου της στην αγορά και του μεγέθους της, οφείλει να προειδοποιήσει τους θεσμικούς φορείς, για τον πιθανό κίνδυνο, ρυθμίσεις που προβλέπονται στο παρόν σχέδιο του ΝΟΜΕ να χαρακτηριστούν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Τέλος και επι του πρακτέου, σημειώνεται ότι οι παρατηρήσεις της ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν αποδεκτές.
Ωστόσο το γεγονός ότι το όλο σχέδιο αφορά αποκλειστικά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη επιχείριση, τις προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ιδίως όταν η αγορά αναμένει την εφαρμογή του ΝΟΜΕ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με τιμές χαμηλότερες από αυτές που προσφέρει η ΔΕΗ.
Μ. Καϊταντζίδης
Euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου