(του Κώστα Στούπα, capital.gr)
Πρόσφατα, κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών για το κοινωνικό μέρισμα που θέλησε να μοιράσει η κυβέρνηση, προεκλογικά είναι η αλήθεια, μεταξύ των δικαιούχων εντοπίστηκαν και αρκετοί με τρανταχτές περιουσίες και εισοδήματα.
Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία. Παλιότερα το ΚΚ σε μια επίδειξη λαϊκισμού ζητούσε επίδομα ανεργίας περί τα 1.200 ευρώ. Αν στην Ελλάδα το επίδομα έφτανε ποτέ τα 1.200 ευρώ κανένας Έλληνας δεν θα δούλευε και ό,τι αναπνέει στο...
μισό γαλαξία θα ζητούσε να πολιτογραφηθεί ως Έλλην πολίτης.
Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Από πρώτη σκοπιά φαίνεται ένα δίκαιο αίτημα, αλλά αν εξετάσει κάποιος τις οικονομικές λεπτομέρειες θα διαπιστώσει πως όχι μόνο τους αναξιοπαθούντες δεν θα βοηθήσει αλλά θα ρίξει όλους τους Έλληνες στην κατηγορία των αναξιοπαθούντων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πριν από τις εκλογές προτείνει την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 410.000 νοικοκυριά. Κατ΄ αρχάς αν το κάνει πράξη αυτό, οι δικαιούχοι σε ένα - δυο μήνες θα πολλαπλασιαστούν... αλλά ας υπολογίσουμε τις συνέπειες με το σημερινό αριθμό.
Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας είπε στην Κοζάνη: "Δεσμευόμαστε από την Κοζάνη για εγκαθίδρυση ειδικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στόχος μας κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα σπίτι δίχως θέρμανση, κανένα σπίτι δίχως δυνατότητα επικοινωνίας. Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, προτείνουμε αποδέκτες της δωρεάν ενέργειας ρεύματος να είναι όλοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και έχουμε σχεδιάσει και κοστολογήσει 410.000 καταναλωτές, να είναι αποδέκτες της δωρεάν ποσότητας ρεύματος."
Μπορεί να το πράξει;
Ας κάνουμε μερικούς υπολογισμούς. Κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει περί τις 13.994 kWh το χρόνο και κατά μέσο όρο αυτό το μέγεθος δημιουργεί ένα λογαριασμό περί τα 1.400 με 1.450 ευρώ ετησίως.
Αν πολλαπλασιάσουμε τα 1.450 ευρώ επί 410.000 καταναλωτές έχουμε περί τα 594 εκατ. ευρώ. Το 2013 η ΔΕΗ με τζίρο 5,9 δισ. ευρώ εμφάνισε κέρδη 34,8 εκατ. έναντι 106,6 εκατ. το 2012.
Αν αντί για 34,8 εκατ. κέρδη είχε ζημιές περί τα 550 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το δανεισμό της. Πριν λίγες μέρες η εταιρεία βγήκε στις διεθνείς αγορές και σύνηψε ομολογιακό δάνειο ύψους 700 εκατ. με επιτόκιο 5,5% για μια πενταετία.
Με τα δανεισμό αυτό αναχρηματοδοτεί παλαιότερα δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο για τα οποία πλήρωνε μεγαλύτερους τόκους. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη χρηματοδότηση δυο νέων μονάδων που θα συμβάλουν στη σταθερότητα του συστήματος και στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Με απλά λόγια, αν η ΔΕΗ αντί για κέρδη το 2013 είχε ζημιές δεν θα μπορούσε να βγει στις αγορές να δανειστεί, να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις που παράγουν ρεύμα για να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα.
Αν η ΔΕΗ τεθεί εκτός αγορών και δανεισμού, είναι θέμα χρόνου να προκύψει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν προκύψει πρόβλημα επάρκειας θα αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος ανά περιοχή για να κατανεμηθεί η ανεπάρκεια κατά δίκαιο τρόπο όπως συμβαίνει στα σοσιαλιστικά καθεστώτα.
Στην Κούβα που είχα επισκεφτεί παλιότερα, το ρεύμα ήταν δωρεάν αλλά ακόμη και στην πρωτεύουσα Αβάνα οι διακοπές ήταν καθημερινές και πολύωρες. Έξω από την Αβάνα οι συνθήκες ήταν χειρότερες.
Τίποτα που είναι δωρεάν δεν επαρκεί για όλους για πάντα...
Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε με βιώσιμο τρόπο τα βασικά αγαθά και στα νοικοκυριά που λόγω ανεργίας υποφέρουν είναι να φροντίσουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ο μόνος τρόπος να αρχίσουν οι μισθοί να αυξάνονται είναι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό απώλειας θέσεων εργασίας.
Ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως όπου υπάρχουν και περισσότερα κεφάλαια.
Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα που αναπαράγεται πολιτικά και οικονομικά με βάση τις πελατειακές σχέσεις και τον κρατικοδιαιτισμό.
Ο δρόμος που προτείνει ο κ. Τσίπρας να βγούμε από την κρίση είναι να επιχειρήσουμε στην Ελλάδα να υλοποιήσουμε με επιτυχία αυτό που απέτυχε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και στους λοιπούς σοσιαλιστικούς παραδείσους.
Γιατί το κάνουν αυτό οι κομμουνιστές και οι αριστεροί, αφού είδαν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα της εξαθλίωσης που αποκάλυψε η πτώση της σοβιετίας;
Είναι απλό:
Κομμουνιστής και γένει αριστερός είναι ένα από καλύτερα επαγγέλματα του κόσμου. Αρκεί να το ασκείς σε καπιταλιστική οικονομία. Ζεις σε ανθρώπινες συνθήκες και μπορεί να υποστηρίζεις πως έχεις πάντα δίκιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου