Dei Energy News

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πληρώνει «ντούκου» η ΔΕΗ – Μηδένισε τα ληξιπρόθεσμα προς ΑΔΜΗΕ

Κλείνουν με θεαματικό τρόπο τα ανοίγματα που είχε η ΔΕΗ προς το λειτουργό και το διαχειριστή της ηλεκτρικής αγοράς, με αποτέλεσμα να επέρχεται σταδιακά μια εξισορρόπηση, συνολικά, στη ρευστότητα του ενεργειακού κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι πληρωμές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ...
έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί . Τα μόνα που έχουν απομείνει είναι τα 48,2 εκατ. ευρώ των αναδρομικών χρεώσεων που έχει βάλει ο ΑΔΜΗΕ, μετά τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ, για το τετράμηνο Μάιος – Αύγουστος του 2013. Το ποσό αυτό το αμφισβητεί η ΔΕΗ και πάντως δεν το έχει πληρώσει.
Ο ουσιαστικός μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων προς τον ΑΔΜΗΕ είναι αναμφισβήτητα μια θεαματική εξέλιξη, καθώς δύο μήνες πριν το νούμερο αυτό έφτανε τα 400 εκατ. ευρώ!
Αντίστοιχα κινούνται οι πληρωμές προς τον ΛΑΓΗΕ. Έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές ένας «οδικός χάρτης» για τη ροή των καταβολών εκ μέρους της ΔΕΗ, ο οποίος τηρείται κανονικά και μειώνει τα ληξιπρόθεσμα δίνοντας ρευστότητα στο Λειτουργό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς. Ήδη με τις πληρωμές που έγιναν την Τρίτη, έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου για το 80% των σταθμών ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρευστότητα που απέκτησε η ΔΕΗ, τόσο από το δανεισμό της από την ΕΤΕπ και την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων, όσο και από το εταιρικό ομόλογο που εξέδωσε, έχει αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της κατάστασης. Εκκρεμεί η καταβολή προς τη ΔΕΗ μέρους τουλάχιστον από τα ποσά που χρωστούν οι φορείς του δημοσίου, ενώ και η απόσυρση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να βελτιώσει το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με νόημα ότι η ΔΕΗ, πέραν του ότι απέκτησε ρευστότητα από την αγορά, έχει εξοικονομήσει χρήματα και από τις αλλαγές που επήλθαν τους τελευταίους μήνες στην χονδρεμπορική αγορά (κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, κατάργηση της δυνατότητας του 30% κ.λπ), ενώ έχει λαμβάνειν, ως προμηθευτής, από την αναδρομική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την συμφωνία  της ΔΕΠΑ με τη Gazprom.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Plhrwnei-ntoykoy-h-DEH-Mhdenise-ta-lhxiprothesma-pros-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News