Dei Energy News

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΥΠΕΚΑ: Η ΔΕΗ να πληρώσει τα 48,2 εκ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ


Στην καταβολή 48,2 εκ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ, έπειτα από αποσαφηνίσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ πάνω στη διαμάχη των δύο πλευρών για τις αναδρομικές χρεώσεις που έχει επιβάλει ο διαχειριστής, μετά τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής...
ενέργειας για ΑΠΕ, για το τετράμηνο Μάιος – Αύγουστος του 2013.
Την τοποθέτηση του υπουργείου ζήτησε η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελίας της ΔΕΗ κατά του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστής του δικτύου έχει επιβάλει παράνομα αναδρομικές χρεώσεις προς την επιχείρηση όσον αφορά το μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών (έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ).
Απαντώντας λοιπόν στο αίτημα της ΡΑΕ, ο Μάκης Παπαγεωργίου, αποσαφηνίζει ότι η υποχρέωση καταβολής των χρεώσεων αυτών ξεκινάει από τις 9/5/2013 – όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο νόμος- και όχι από τις 14/8/2013 – όταν εξειδικεύθηκε η μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων αυτών – όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ.
Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ στην επιστολή του:
«… θεωρούμε ότι κρίσιμος χρόνος για την επιβολή των εν λόγω χρεώσεων είναι η ημεροχρονολογία δημοσίευσης του νόμου 41/52/2013 (ήτοι η 09.05.2013), χρονικό σημείο, κατά το οποίο, άλλωστε, κατέστη γνωστή στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας η επιβολή της εν λόγω υποχρέωσης.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το γεγονός ότι η μεθοδολογία υπολογισμού των εν λόγω χρεώσεων εξειδικεύτηκε μεταγενέστερα, ήτοι την 14/08.2013, με τον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση της ΡΑΕ και δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δεν επιδρά και δεν δύναται να μεταβάλει το χρονικό σημείο έναρξης επιβολής των εν λόγω χρεώσεων, όπως αυτό έχει καθοριστεί με την οικεία νομοθετική διάταξη. Άλλωστε, η εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ απλώς εξειδικεύσει την μεθοδολογία υπολογισμού των εν λόγω χρεώσεων, ουδόλως επιβάλλει την υποχρέωση καταβολής των οικείων ποσών, πολλώ δε μάλλον δεν το πράττει αναδρομικά».

 http://energypress.gr/news/reuma/YPEKA:-H-DEH-na-plhrwsei-ta-48-2-ek.-eyrw-ston-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News