Dei Energy News

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πλεόνασμα κάρβουνου στο διεθνές εμπόριο πιέζει τις τιμές. Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Δυτική Ευρώπη το 2014;

Η Δυτική Ευρώπη είναι μεγάλος εισαγωγέας λιθάνθρακα από τη ζώνη του Ατλαντικού και τα κύρια λιμάνια όπου φθάνει το κάρβουνο είναι το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα (Αντβέρπ). Από εκεί, το κάρβουνο ταξιδεύει με φορτηγίδες σε ένα δίκτυο ποταμών και καναλιών στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη. Τα αρχικά..... των τριών αυτών λιμανιών σχηματίζουν το αρκτικόλεξο ARA και ο δείκτης CIF ARA 6000 NAR, είναι ο κύριος οικονομικός δείκτης στο διεθνές εμπόριο, για την τιμή του λιθάνθρακα που παραδίδεται CIF σ' αυτά τα λιμάνια κι έχει μέση θερμογόνα δύναμη 6000 Kcal/Kg σε φυσική κατάσταση (Net As Received, με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 1% και τέφρα έως 16%). Οι κύριες χώρες που στέλνουν λιθάνθρακα στη Δυτική Ευρώπη είναι Κολομβία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Πολωνία, Αυστραλία και οι ΗΠΑ.


Η τιμή του λιθάνθρακα στο διεθνές εμπόριο διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και ανάλογα και με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Η μεγάλη αύξηση της προσφοράς ήρθε απ' τη Νότια Αφρική, που έχει ως εξαγωγικό λιμάνι λιθάνθρακα το Richards Bay, στην ανατολική ακτή και στέλνει κυρίως στη Ασία. Όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο 2013 οι ποσότητες υπερδιπλασιάστηκαν, έφθασαν σε υψηλά έτους το Δεκέμβριο και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το Μάρτιο.
Κι αφού οι ποσότητες ήταν αυξημένες, οι τιμές κυμάνθηκαν αντίστροφα, φθάνοντας τα μόλις 72 δολάρια τον τόνο, επίπεδα 50% κάτω απ' τα υψηλά του 2008. Ο δείκτης FOB Richards Bay του PLATTS, που βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι αντίστοιχος του CIF ARA, αλλά αναφέρεται σε λιθάνθρακα 5500Kcal/Kg, (με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,8% και τέφρα αεροξηρανθέντος κάρβουνου 20% για τυπική υγρασία 8,5%).
Όπως βλέπουμε στα δυο διαγράμματα με τις τιμές, η τιμή τόσο στα ARA όσο και απ' το Richards Bay έχει σαφή πτωτική τάση μέσα στο 2014 και ήδη είμαστε στα μέσα του Μάη, που κλείνουν οι θερμάνσεις και μειώνεται η ζήτηση για κάρβουνο, οπότε δεν αναμένεται να ξανανεβούν σύντομα οι τιμές. Πολύ περισσότερο που τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα στα λιμάνια ARA, όπως μας πληροφορεί ο PLATTS, είναι στα 6 εκατομμύρια τόννους, ποσότητα διπλάσια απ' την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών λιθάνθρακα στο διεθνές εμπόριο με χαμηλές τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό το λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή σε σχέση με το φυσικό αέριο, οπότε μπορούμε να προβλέψουμε ότι είναι πιθανή μια ακόμα αύξηση των εκπομπών CO2 της Γερμανίας για το 2014. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Είδαμε πριν λίγες μέρες ότι το 2013 ο ήπιος χειμώνας και η οικονομική ύφεση ήταν οι κύριες αιτίες για τις ελαφρά (2,5%) μειωμένες εκπομπές CO2 στην ΕΕ28, παρόλο που κάποιες χώρες είχαν αυξημένες εκπομπές και μεταξύ αυτών η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ28. Μέσα στο 2013 κάποια παλιά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο  στη Γαλλία και τη Βρετανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω και της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές, οπότε η μείωση της ζήτησης απ' αυτή την αιτία δημιουργεί ανισορροπία με την προσφορά και λειτουργεί υπέρ της μείωσης των τιμών. Είπαμε επίσης ότι τα νέα μέτρα του Ομπάμα στις ΗΠΑ κάνουν πολύ δύσκολο το μέλλον του ντόπιου λιθάνθρακα, αποκλείοντάς τον πρακτικά απ' τα νέα εργοστάσια, οι προδιαγραφές των οποίων είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι τιμές του λιθάνθρακα θα μείνουν χαμηλά στο επόμενο διάστημα, πιέζοντας αυξητικά τις εκπομπές CO2 κι ανοίγοντας την όρεξη σε κάποιους στην Ελλάδα να συζητάνε πάλι για λιθάνθρακα. Γι' αυτό και θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά: Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα αμέσως επόμενα χρόνια; Το λιγνίτη και τα μάτια μας!


 ΔΕΝ χρειαζόμαστε προς το παρόν λιθάνθρακα,
έχουμε ακόμα αποθέματα του δικού μας λιγνίτη!
Μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News