Dei Energy News

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Απανωτά πρόστιμα στους παρόχους, στην “απελευθερωμένη” αγορά ενέργειας της Βρετανίας

Έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς περιοδικά τον ιστότοπο της Βρετανικής ΡΑΕ, της Ofgem, για να βλέπει όλα τα “ωραία” που συμβαίνουν στην υπέροχα “απελευθερωμένη” αγορά ενέργειας της Βρετανίας.
Μέσα σε πέντε μέρες, απ’ τις 16 μέχρι τις 20 Μαΐου, η Ofgem επέβαλε πρόστιμα σε τρεις από τους Έξι Μεγάλους παρόχους, για διάφορες περιπτώσεις ανυπόστατων χρεώσεων στους καταναλωτές. Και στις 10 Απριλίου άλλο ένα μεγάλο πρόστιμο, στη μεγαλύτερη εταιρεία.
Στις 16 Μαΐου η Ofgem ανακοίνωσε ότι η ΕΟΝ UK, θυγατρική......
της ομώνυμης μεγάλης γερμανικής, συμφώνησε να πληρώσει 12 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 14,5 εκατ. ευρώ) σε ευάλωτους καταναλωτές, καθώς η Ofgem διαπίστωσε “κακές πρακτικές πωλήσεων” στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2010 και Δεκεμβρίου 2013. Η Ofgem λέει ότι “δεν διαπίστωσε δόλο”, αλλά “αμέλεια της διοίκησης” να ασχοληθεί με το πρόβλημα όταν έγινε αντιληπτό.  Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η ΕΟΝ “αμέλησε” επί τρία χρόνια να  …
“εκπαιδεύσει σωστά” το προσωπικό της και τους συνεργαζόμενους πράκτορες, καθώς και να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά τους, που ήταν παραπλανητική για τους καταναλωτές, στο πλαίσιο πωλήσεων πόρτα-πόρτα ή από τηλεφώνου!
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΡΑΕ η ΕΟΝ θα επιστρέψει περίπου 35 στερλίνες σε 333 χιλ. καταναλωτές, (συνταξιούχους, ΑμΕΑ και μικροεισοδηματίες), που είναι δικαιούχοι της έκπτωσης “Warm Home” (“Ζεστό Σπίτι”, κάτι σαν το κοινωνικό τιμολόγιο εδώ). Επιπρόσθετα, θα κάνει αυτοματοποιημένες πληρωμές σε μερίδα καταναλωτών που επηρεάστηκε απ’ τις “κακές πρακτικές πωλήσεων”, θα δημιουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας των καταναλωτών που δικαιούνται αποζημίωση και θα στείλει επιστολή σε περίπου 465 χιλ. καταναλωτές που έπεσαν θύματα των “κακών πρακτικών” ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία αποζημίωσης.
Πάγια βέβαια η πρακτική των μεγάλων εταιρειών παντού στον κόσμο να τσεκουρώνουν τους καταναλωτές, εισπράττοντας λίγα από πολλούς κι εμφανίζοντας αυξημένα κέρδη στους ισολογισμούς. Πάγια επίσης η δικαιολογία, όταν τους πιάσουν “με το αρνί στο σβέρκο”: “μας συγχωρείτε, δεν το κάναμε επίτηδες, κάναμε λάθος”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι “από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο”. Και οι καταναλωτές είναι παγίως όμηροι της “καλής διάθεσης” των εταιρειών και του “παρεμβατικού ρόλου” των “ελεγκτικών αρχών”. Κάπως έτσι πληρώνουμε στην Ελλάδα για τη σύνδεση στο διαδίκτυο με την “ασύλληπτη” ταχύτητα των 50Mbps στον ΟΤΕ από €41,90 έως €45,90, ενώ στη Ρουμανία, η -λιγότερο “ασύλληπτη”;- ταχύτητα των 1000Mbps (ναι, 1000, μόνο ίντερνετ, χωρίς τηλεφωνία) κοστίζει 59 λέι ή €13,1! Και η ΕΕΤΤ παρακολουθεί αμέριμνη, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν πλέον συγκλίνει πολύ με τα εισοδήματα των Ρουμάνων. Μήπως επειδή ο ΟΤΕ είναι πλέον γερμανικός;
Στις 19 Μαϊου η Ofgem ανακοίνωσε ότι η έτερη γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, η ΝPower, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 125 χιλ. στερλίνες (περίπου 152 χιλ. ευρώ), επειδή παρακρατούσε μερικά και δεν απέδιδε σωστά στην Ofgem τη συνεισφορά της για τις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ταρίφες των ΑΠΕ, τις οποίες εισέπραττε με τους λογαριασμούς από τους καταναλωτές. Η ΝPower υποεκτιμούσε τις πωλήσεις ηλεκτρισμού στους καταναλωτές κατά 0,08% το 2010-11 και κατά 0,28% το 2011-12. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τον λάθος υπολογισμό τον εντόπισε η ΝPower και τον ανέφερε στην Ofgem, γι’ αυτό και το χαμηλό πρόστιμο.
Στις 20 Μαΐου η Ofgem ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία, η Scottish Power, συμφώνησε να πληρώσει 750 χιλ. στερλίνες (περίπου 912 χιλ. ευρώ) για την ενίσχυση της διαφημιστικής εκστρατείας Energy Best Deal της φιλανθρωπικής οργάνωσης Citizen’s Advice, επειδή, στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Δεκεμβρίου 2012, χρέωνε τους καταναλωτές αδιαφανώς διαφορετικά ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης του λογαριασμού. Ο Βρετανικός κανονισμός επιτρέπει διαφορετική χρέωση μόνο στο τμήμα που αναλογεί στο επιπλέον κόστος διαχείρισης κάποιου τρόπου πληρωμής (πχ μετρητά ή πιστωτική κάρτα). Η διαφημιστική εκστρατεία Energy Best Deal απευθύνεται σε ενεργειακά ευάλωτους, χαμηλού εισοδήματος καταναλωτές και σε υπαλλήλους πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές των παρόχων, να επιλέξουν τη συμφερότερη λύση και να προωθήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να μειώσουν το ύψος του λογαριασμού.
Νωρίτερα, στις 10 Απριλίου, η Ofgem είχε ανακοινώσει ότι η British Gas θα πληρώσει συνολικά 5,6 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 6,8 εκατ. ευρώ) επειδή παρεμπόδισε επιχειρήσεις να αλλάξουν πάροχο και δεν ενημέρωσε έγκαιρα και κατάλληλα καταναλωτές ότι τα συμβόλαιά τους έληγαν και θα μπορούσαν να βρουν καλύτερες τιμές. Πιο αναλυτικά, στη British Gas επιβλήθηκε πρόστιμο 800 χιλ. στερλίνες, 3,2 εκατομμύρια στερλίνες θα καταβάλει για την ενίσχυση ταμείου (Energy Efficiency Fund) που χρηματοδοτεί μονώσεις και αντικατάσταση λεβήτων σε μικρές επιχειρήσεις, πάνω από 1,4 εκατομμύρια στερλίνες θα καταβληθούν απευθείας στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο, κι άλλες 250 χιλ. στερλίνες θα καταβάλει πάλι στο Energy Efficiency Fund, επειδή δεν έστειλε έγκαιρα τα έγγραφα ανανέωσης συμβολαίου σε περίπου 1200 καταναλωτές.
Η ΝPower, η Scottish Power και η EDF έχουν συμφωνήσει με την Ofgem τα τελευταία χρόνια το ύψος των προστίμων. Η μόνη εταιρεία που δεν συμφώνησε, η SSE,κατέληξε με ένα πρόστιμο-ρεκόρ 10,5 εκατ. στερλινών (περίπου 12,7 εκατ. ευρώ). Από το 2010 η Ofgem έχει επιβάλλει στις ενεργειακές εταιρείες να πληρώσουν πρόστιμα και αποζημιώσεις περίπου 100 εκατ. στερλίνες (περίπου 122 εκατ. ευρώ), περιλαμβανομένων 39 εκατ. στερλινών (περίπου 47,4 εκατ. ευρώ) για παραπλανητικές πωλήσεις.
Μετά απ’ όλα αυτά πώς να μην είναι “τρελοί από χαρά οι Βρετανοί” με τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News