Dei Energy News

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Άριστες εντυπώσεις από την επίσκεψη σχολείου στο ΚΔΕΠ (Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Πρότυπων)

από την Όλγα Παπαβασιλείου, Β2 (2ο Γυμνάσιο Παλλήνης)

Το κέντρο δοκιμών ερευνών και πρότυπων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια της χώρας. Στα εργαστήρια αυτά γίνονται πολλά πειράματα με διάφορα θέματα.
Η ξενάγηση μας ξεκίνησε από το Εργαστήριο Σκυροδέματος. Εκεί γίνονται οι έλεγχοι των οικοδομικών υλικών π.χ. μπετόν κ.α. Με το σπάσιμο δοκιμίων κυλίνδρων ή κύβων βρίσκουνε την μέγιστη δύναμη που μπορεί, το μπετό, να αντέξει. Επίσης είδαμε το υγρό...
..θάλαμο όπου συντηρούν τα δοκίμια. Ο υγρός θάλαμος έχει 95% υγρασία.
Στη συνέχεια είδαμε το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής. Εκεί εξετάζουν την αντοχή θερμοκρασίας των δειγμάτων από εδαφικά υλικά, όπως πετρώματα.
Στο Εργαστήριο Χημείας που είδαμε αργότερα μάθαμε πως ασχολείται με χημικές αναλύσεις. Αυτές οι χημικές αναλύσεις γίνονται σε όλα τα προϊόντα που αγοράζει και χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. Επίσης στο Εργαστήριο Χημείας υπάρχει το εργαστήριο καυσίμων και λιπαντικών. Οι κανόνες προστασίας είναι οι εξής: οι χημικοί πρέπει να φοράνε μάσκες, φόρμες, γυαλιά, γάντια και ειδικά παπούτσια.
Μετά πήγαμε στην αίθουσα ελέγχου κυψελών όπου γίνονται πειράματα με ρεύμα. Η γεννήτρια που υπάρχει εκεί αντέχει μέχρι και 24kV.
Επίσης πήγαμε στο Εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής όπου κάνουν διάφορα πειράματα με μαγνητοσκόπια και υπέρηχο. Στη συνέχεια πήγαμε στο εργαστήριο μεταλλογραφίας το οποίο εκτελεί πραγματογνωμοσύνες σε ατυχήματα (τροχαία, εργατικά κ.λπ.) που έχουν σχέση με προσδιορισμό αιτιών θραύσεων μεταλλικών εξαρτημάτων.  
Πραγματοποιεί παχυμετρήσεις μεταλλικών ελασμάτων, εξετάζει διαβρώσεις και ελέγχει αμμοβολές.
Και στο τέλος πήγαμε στον Τομέα Υψηλής Τάσης όπου ελέγχουν την τάση που έχουν ορισμένα υλικά. Επίσης κάνουν πειράματα όπως αν αντέχουν ,βρεγμένα, τα ειδικά γάντια σε ρεύμα.
H επίσκεψη αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. 
Αρχικά μείνουμε ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία που μας παρείχε το κέντρο. Επίσης εντυπωσιαστήκαμε από τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται σε αυτό το κέντρο.  Καταλάβαμε πως οι ανιαρές γνώσεις της Φυσικής και της Χημείας που μαθαίνουμε στο σχολείο εφαρμόζονται στην πράξη  και πως οι επιστήμες αυτές συμβάλλουν  στην ασφάλεια  των εργαζομένων, του κοινωνικού συνόλου, αλλά και  στον έλεγχο της ποιότητας και της αντοχής  των υλικών.

http://schoolpress.sch.gr/2gympall/?p=130


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News