Dei Energy News

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αποκλιμάκωση των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού


Αποκλιμακώνονται σταδιακά τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η ΔΕΗ άρχισε να αποπληρώνει οφειλές προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ που μέχρι πρότινος αμφισβητούσε. Καταλύτης σε αυτή την εξέλιξη ήταν η έκδοση του ομολόγου των 700 εκατ. ευρώ που ήρθε λίγο μετά την υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δισ. με ελληνικές τράπεζες.
Με γεμάτο το ταμείο, η ΔΕΗ άρχισε να αποπληρώνει οφειλές προς...
τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ που της είχαν επιβληθεί με αποφάσεις της ΡΑΕ, το ύψος των οποίων φτάνει στα 280 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποπληρωμή και των οφειλών προς τον ΛΑΓΗΕ. Υπό αμφισβήτηση παραμένει από τη ΔΕΗ ένα ποσό της τάξης των 137 εκατ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί σε συμψηφισμούς οφειλών προς τον ΛΑΓΗΕ με πληρωμές προς τους παραγωγούς οικιακών φωτοβολταϊκών.
Η ΔΕΗ συμψηφίζει οφειλές της προς τον ΛΑΓΗΕ με ποσά που η ίδια έχει να λαμβάνει από τον Λειτουργό της Αγοράς για τις πληρωμές των οικιακών φωτοβολταϊκών, πρακτική που η ΡΑΕ με απόφασή της απορρίπτει. Η ΔΕΗ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι βάσει το υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να συμψηφίζει την κατανάλωση του ιδιοκτήτη οικιακού φωτοβολταϊκού με την παραγωγή του και να πληρώνει τη διαφορά χωρίς καθυστερήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραγωγοί οικιακών φωτοβολταϊκών είναι οι μόνοι που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στις καθυστερήσεις πληρωμών.
Μετά την απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αίτημα στο ΠΕΚΑ απεμπλοκής της από τη διαδικασία εκκαθάρισης των οικιακών φωτοβολταϊκών. Σε αυτήν την περίπτωση, η εκκαθάριση θα πρέπει να περάσει στον ΛΑΓΗΕ και το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πώς θα διαχειριστεί ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο περίπου 45 χιλιάδων οικιακών φωτοβολταϊκών διαθέτοντας ελάχιστο προσωπικό.
Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου είναι η εκκαθάριση να περάσει στον ΛΑΓΗΕ, αλλά την τεχνική δουλειά να συνεχίζει να την κάνει η ΔΕΗ, που διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό έναντι μιας αμοιβής από τον Λειτουργό της Αγοράς. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι επανέρχεται η σταδιακή ομαλοποίηση στην αλυσίδα πληρωμών της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, μέχρι τον Ιούνιο οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ θα έχουν περιοριστεί στους τρεις μήνες από τους 8 που ήταν μέχρι πρότινος.

(Καθημερινή - Χ.Λιάγγου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News