Dei Energy News

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Παράταση μέχρι 11 Ιουνίου στη διαβούλευση για το ΝΟΜΕ

Την παράταση της διαβούλευσης για το μοντέλο ΝΟΜΕ έως τις 11 Ιουνίου ανακοίνωσε η ΡΑΕ, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το energypress.gr.
Στην ανακοίνωσή της η αρχή αναφέρει:
"Μετά από αίτημα της ΔΕΗ Α.Ε. (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-184133/20.05.2014), η Δημόσια Διαβούλευση της πρότασης της ΡΑΕ για τη δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς, για.....
την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή παρατείνεται έως και την Τετάρτη 11/06/2014. Ως εκ τούτου, η ενημερωτική ημερίδα που η ΡΑΕ είχε προγραμματίσει για την 04η.06.2014 αναβάλλεται, η δε ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της θα καθοριστεί μετά τη λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, με νέα ανακοίνωση της ΡΑΕ".
Νωρίτερα το energypress είχε γράψει:
Παράταση έως τις 11 Ιουνίου στη διαβούλευση για το μοντέλο ΝΟΜΕ αναμένεται να δώσει η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η απόφαση για παράταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία για τη διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε στις 6/5, έληγε στις 30 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΡΑΕ για την έναρξη της διαβούλευσης, η πρόταση για τη θέσπιση και λειτουργία προθεσμιακής αγοράς για την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή «έρχεται σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στον αναλυτικό Οδικό Χάρτη και Σχέδιο Δράσης για την αναδιοργάνωση της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, που εκπόνησε και δημοσιοποίησε η ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2011, με στόχο την ουσιαστική και αποδοτική συμμετοχή της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ».
Όπως έχει ξαναγράψει το energypress, ο σχεδιασμός που προτείνει η ΡΑΕ διακρίνεται σε 2 φάσεις εφαρμογής: η πρώτη φάση αφορά στην αρχική εφαρμογή προθεσμιακής αγοράς με σημαντική ρυθμιστική παρέμβαση κυρίως ως προς τις τιμές αγοράς των σχετικών προϊόντων, ώστε το εκτιμώμενο πλεόνασμα παραγωγού, που δημιουργείται σήμερα λόγω της εκμετάλλευσης των εγχώριων πόρων ενέργειας, να συνεχίσει να μεταφέρεται, ενδεχομένως με ακόμα αποδοτικότερο τρόπο, στον Έλληνα καταναλωτή, ενώ κατά τη δεύτερη φάση προϊόντα αντίστοιχα με αυτά της προτεινόμενης προθεσμιακής αγοράς ή άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για τον περαιτέρω περιορισμό της θέσης ισχύος στην αγορά (market power) των παραγωγών με λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με βασικό σκοπό την αύξηση της ρευστότητας και της συμμετοχής κατά το δυνατό περισσοτέρων συμμετεχόντων.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Paratash-mehri-11-Ioynioy-sth-diaboyleysh-gia-to-NOME

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News