Dei Energy News

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΔΕΗ: Με τιμές κάτω του κόστους, δημοπρασίες ρεύματος δεν γίνονται...

Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα καθώς η πρώτη διαβούλευση για το ΝΟΜΕ ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δέκα ημέρες (θα ακολουθήσει η ημερίδα της ΡΑΕ και στη συνέχεια η δεύτερη διαβούλευση, προτού θεωρητικά οι τελικές ρυθμίσεις πάνε στο ΛΑΓΗΕ για τις αλλαγές στον κώδικα) οι συμμετέχοντες στην αγορά βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης των θέσεων που.....
θα υποστηρίξουν.
Και βέβαια ήδη προτού εξειδικευτούν οι θέσεις, είναι γνωστό ότι έχει διαμορφωθεί ένα δίπολο που συγκροτείται μεταξύ της ΔΕΗ και των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, με κύριο σημείο διαφωνίας την τιμή εκκίνησης των πακέτων της ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, βασική παράμετρος της θέσης που θα διατυπώσει η ΔΕΗ στη διαβούλευση θα είναι το θέμα του κόστους, με την εταιρεία να διαμηνύει ότι με τιμές κάτω του κόστους δημοπρασίες δε γίνονται. Πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ τονίζουν, μιλώντας στο energypress ότι «το βασικό θέμα από το οποίο θα εξαρτηθεί το αν θα λειτουργήσει το σύστημα NOME είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών».
«Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να πουλήσει κάτω από το κόστος παραγωγής. Το κόστος είναι συγκεκριμένο, είναι αυτό που προκύπτει από τα επίσημα κοστολογικά στοιχεία που έχει δώσει η ΔΕΗ. Άλλωστε η ΔΕΗ δίνει κάθε μέρα προσφορές στην Ημερήσια Αγορά και εκεί φαίνεται το πραγματικό κόστος των μονάδων της» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ένα θέμα μπορεί να ανακύψει σε σχέση με τα τιμολόγια που έχουν δοθεί στη βιομηχανία.
Η απάντηση που δίνεται αρμοδίως είναι κατηγορηματική. «Ποτέ δεν αποδέχτηκε η ΔΕΗ ότι το κόστος της είναι μικρότερο από εκείνο που έχει δώσει επίσημα. Η τιμολογιακή πολιτική προς τη βιομηχανία είναι ένα άλλο θέμα, καθώς η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε με βάση την πολιτική απόφαση που πήρε η κυβέρνηση που είναι και ο βασικός μέτοχος» είναι η απάντηση που διαμορφώνει την «κόκκινη γραμμή» που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ στη διαβούλευση καθώς δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή τιμή που να είναι κάτω από τα κοστολογικά στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί από την Ernst & Young.
«Εάν η ΡΑΕ καθορίσει τιμή η οποία θα είναι κάτω του κόστους, και δεν θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ΔΕΗ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα δικαστήρια. Αλλιώς η διοίκηση της επιχείρησης θα κατηγορηθεί για απιστία από τους μετόχους της» ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους οι ίδιες πηγές.
Βιομηχανία
Στην «μάχη του ΝΟΜΕ» που φαίνεται ότι ξεκινά οσονούπω, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν διαμορφωθούν συμμαχίες έκπληξη. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις πρώτες ανεπίσημες τοποθετήσεις κύκλων της βιομηχανίας, οι οποίοι παρατηρούν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ στη Γαλλία είχαν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα (να καμφθούν οι αντιδράσεις της Κομισιόν και να περάσουν φθηνά τιμολόγια στην ενεργοβόρο βιομηχανία). Εδώ με τον τρόπο που προχωρά η διαδικασία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα και από τη διαδικασία αυτή να βγει ζημιωμένη η βαριά βιομηχανία. Υπό το πρίσμα αυτό δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε τοποθετήσεις που θα «εκπλήξουν» στο πλαίσιο της διαβούλευσης, από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών.

http://www.energypress.gr/news/reuma/DEH:-Me-times-katw-toy-kostoys-dhmoprasies-reymatos-den-ginontai...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News