Dei Energy News

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Mε SMS η ενημέρωση για καταναλώσεις και διακοπές ρεύματος - Πιλοτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ


Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο ο καταναλωτής ηλεκτρικού θα ειδοποιείται για την κατανάλωσή που έκανε, ή για προγραμματισμένες διακοπές, ενώ αν το κινητό του είναι συνδεμένο με το ιντερνέτ ή διαθέτει tablet θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, ώστε να κάνει σύγκριση των καταναλώσεων ηλεκτρικού σε επιμέρους χρονικές περιόδους κλπ. Αν δεν θέλει ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί το κινητό του, όλα τα.........
παραπάνω μπορεί να τα έχει σε μια μικρή οθόνη στο εσωτερικό του σπιτιού του, η οποία θα είναι συνδεμένη με τον μετρητή.
Οι υπηρεσίες αυτές, είναι μερικές από αυτές που θα πρέπει να διαθέτουν οι νέοι «έξυπνοι μετρητές» τους οποίους ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού-ΔΕΔΔΗΕ, σκοπεύει να εγκαταστήσει σε 170.000-200.000 σημεία κατανάλωσης σε κατοικίες ή καταστήματα. Πρόκειται για την τελευταία «βερσιόν» του πιλοτικού προγράμματος αντικατάστασης των παλαιών, με νέους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικού, το οποίο αρκετές φορές τελευταία δεκαετία ξεκίνησε, αλλά ποτέ δεν έφτασε να εφαρμοστεί.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον περιοριστεί, καθώς υπάρχει κοινοτική οδηγία που επιβάλλει την αντικατάσταση του 80% των συμβατικών μετρητών ηλεκτρικού με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές ως το 2018, ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσίευσε τις προδιαγραφές του συνολικού συστήματος σε πιλοτική βάση, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών χαμηλής τάσης που ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια.
Για την προμήθεια του πιλοτικού συστήματος ο ΔΕΔΔΗΕ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα τεύχη του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 57 εκατομμυρίων, θα αντικατασταθούν όλοι οι μετρητές, μονοφασικοί και τριφασικοί στις συνέσεις χαμηλής τάσης στο νομό Ξάνθης (60.000) σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο (80.000), στη Λευκάδα (20.000) και επιλεκτικά σε 7.000 μετρητές της Αθήνας και σε 3.000 της Θεσσαλονίκης.
Επίσης προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης και για 30.000 μετρητές στα νησιά Σαντορίνη, Μήλος και Κύθνος.
Στην εργολαβία που θα είναι «με το κλειδί στο χέρι», ο ανάδοχος θα αναλάβει να εξοπλίσει και να λειτουργήσει κέντρο τηλεμέτρησης για 300.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης, το οποίο θα είναι η «καρδιά» του συστήματος. Το κέντρο θα επικοινωνεί συνεχώς με τους «έξυπνους» μετρητές, με τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων PLC (Power Line Carrier - φερέσυχνα) και GPRS (ασύρματη τεχνολογία 2G ή 3G).
Μέσω των «έξυπνων» μετρητών το κέντρο τηλεμέτρησης θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού και θα μπορεί να παρεμβαίνει στη σύνδεση. Οι λειτουργίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και τα παρακάτω:
· Μέτρηση της κατανάλωσης ανά 15 λεπτά
· Σύνδεση και αποσύνδεση εξ αποστάσεως
· Περιορισμός ισχύος
· Δυνατότητα πολυζωνικών τιμολογίων
· Ειδοποιήσεις συμβάντων (παραβίαση μετρητών κ.λπ.)
· Εξ αποστάσεως ενημέρωση για τις παραμέτρους των τιμολογιακών ζωνών
· Οικιακές οθόνες για ενημέρωση του καταναλωτή.

Μέσω της οικιακής οθόνης, ο διαχειριστής θα μπορεί να μεταδίδει μηνύματα προς τον καταναλωτή, ενώ αυτή θα διατηρεί τα τελευταία πέντε μηνύματα. Επίσης στην οθόνη θα μπορεί να εμφανίζεται το ιστορικό της κατανάλωσης, τουλάχιστον για το τελευταίο 24μηνο με ανάλυση ανά μήνα.
Στα ίδια στοιχεία, ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση και μέσω διαδικτυακής πύλης (web portal) αλλά και πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας. Η ανάπτυξη του web portal, όσο και της πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας είναι μέσα στις υποχρεώσεις του ανάδοχου, όπως επίσης και η εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Η ανάληψη του έργου όπως είναι φυσικό προκαλεί το ενδιαφέρον ευρείας γκάμας προμηθευτών εξοπλισμού, υπηρεσιών, software, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., καθώς όπως είναι φυσικό το πιλοτικό των 200.000 έξυπνων μετρητών, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα των 7 εκατομμυρίων μετρητών προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News