Dei Energy News

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Με το όπλο παρα πόδα οι μνηστήρες της ΔΕΗ

Η πώληση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί
την πιο δύσκολη αποκρατικοποίηση, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά σε όλες τις άλλες εταιρείες του Δημοσίου. Πρώτο εμπόδιο και σοβαρότερο είναι η απειλούμενη κόντρα με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το μάνατζμεντ. Ωστόσο οι υποψήφιοι αγοραστές φαίνεται να βρίσκουν λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες βολιδοσκοπούν τα ποσοστά που κατέχουν οι Silchester International Investors Limited 13,8% και... Fidelity Investments με 5% γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό στο 35,8% παραπάνω από το 34,12% του ελληνικού Δημοσίου κάτι που φέρνει σε πλεονεκτική θέση το στρατηγικό επενδυτή απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο.
Αν γινόταν σήμερα η πώληση, η αποτίμηση του ποσοστού που βγάζει στο «σφυρί» η κυβέρνηση, με βάση την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. ανέρχεται περίπου στα 429,9 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για το Δημόσιο, εξαιρετικά ελκυστικό όμως για τους υποψήφιους επενδυτές.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, οι μνηστήρες βρίσκονται με το... όπλο παρά πόδα. Πρώτος στη γραμμή αφετηρίας βρίσκεται o γερμανικός κολοσσός RWE, με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η ΔΕΗ στην Αλβανία, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει η ιταλική Enel και η γαλλική EDF.
Η Enel είναι η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού της Ιταλίας. Η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της Enel Green Power, η οποία αναπτύσσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 450 MW περίπου.
Έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα και στον τομέα της γεωθερμίας και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση γεωθερμικών πεδίων στον Νέστο, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για στρατηγικός επενδυτής στις παραχωρήσεις της ΔΕΗ στα γεωθερμικά πεδία που κατέχει στη Μήλο και στη Νίσυρο.
Η γερμανική RWE είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη γεγονός που λειτουργεί ως μεγάλο κίνητρο για την απόκτηση της ΔΕΗ.
Η γαλλική EDF ελέγχεται από το γαλλικό Δημόσιο. Η είσοδος στη Μεγάλη ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τα στρατηγικά σχέδια των Γάλλων για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και ενίσχυση της θέσης τους στη Ν. Ευρώπη.

Η εταιρία έχει ήδη παρουσία στην ελληνική μέσω της ιταλικής Edison, που ο γαλλικός κολοσσός ελέγχει από το 2005 και η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ).

Το σχήμα της μονάδας Ήρων 2 (ΓΕΚ Τέρνα, Gaz de France Suez, Qatar Petroleum) εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση. Φυσικά ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος πρόσφατα εισήλθε μέσω της Protergia στην αγορά λιανικής εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.


 http://www.sofokleousin.gr/archives/169246.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News