Dei Energy News

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλωσε κι άλλο η ταμειακή "τρύπα" του ΛΑΓΗΕ

Συνεχή επιδείνωση σημειώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα ταμειακά δεδομένα του ΛΑΓΗΕ, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν, αντί να μειώνονται, και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος Οκτωβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη (προσοχή, όχι η τρέχουσα οφειλή, αλλά οι παλαιότερες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες) της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ έχουν φτάσει τα 153 εκατ. ευρώ έναντι 137 εκατ. που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα τα ληξιπρόθεσμα του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ έφτασαν τα 96 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα ληξιπρόθεσμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι περίπου 8 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με ραγδαία άνοδο μέσα στον τελευταίο μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ομίλου ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ έφτασαν αισίως τα 257 εκατ. ευρώ.
Η ταμειακή ασφυξία του ΛΑΓΗΕ οδηγεί σε αύξηση της υπερημερίας των πληρωμών προς τους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, στο τέλος Οκτωβρίου ο ΛΑΓΗΕ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παραγωγούς ΑΠΕ, ύψους 939 εκατ. ευρώ, από 856 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το σύνολο των οφειλών (τρέχουσες οφειλές συν ληξιπρόθεσμες) έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου στα 1046 εκατ. ευρώ, έναντι 993 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Η δραματική αυτή κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον θα βρεθούν χρήματα για να ικανοποιηθεί η δέσμευση Παπαγεωργίου προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τον Απρίλιο, τον Μάϊο και – ίσως – τον Ιούνιο. Και τούτο διότι έχουμε μπεί στον Νοέμβριο και δεν έχει καλά καλά εξοφληθεί ούτε ο Μάρτιος…

http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News