Dei Energy News

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ουρές χιλιάδων καταναλωτών για φτηνότερο ρεύμα από ΔΕΗ


Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων
έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», από το 2011 μέχρι σήμερα περί τους 620.000 πολίτες να ζητήσουν ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Από αυτούς οι 430.000 είναι εκείνοι που πληρούσαν τα κριτήρια κι έτσι πληρώνουν φτηνότερα κατά 42% το ρεύμα.
Την ίδια στιγμή, απίστευτος είναι ο αριθμός των καταναλωτών που προχωρούν σε διακανονισμούς των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε 1 εκατ. εκείνοι που προχώρησαν σε ρυθμίσεις των πληρωμών, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσα από την ιστοσελίδα www.dei.gr, ενώ τους διακανονισμούς μπορούν να τους κάνουν και τηλεφωνικά καλώντας στο «11770».
Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), υπάρχουν δύο κατηγορίες και στους δικαιούχους τους παρέχεται έκπτωση έως και 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Οι 2 κατηγορίες
Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Ι) δικαιούχοι είναι άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι κατοικούν σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά. Η τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας πρέπει να είναι από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες.
Στην ίδια κατηγορία και οι τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα κάτω των 23.500 ευρώ. Η κατανάλωση είναι μέχρι 1.700 κιλοβατώρες.
Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ ΙΙ) εντάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι, για διάστημα άνω των έξι μηνών. Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της κατανάλωσης είναι ίδια με εκείνα των «ατόμων με χαμηλό εισόδημα».
Επίσης στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο από 23.500 ευρώ. Τα όρια κατανάλωσης είναι ίδια με εκείνα των τρίτεκνων οικογενειών.
Στο (ΚΟΤ ΙΙ) βρίσκονται και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών ή άτομα που έχουν τέτοια προστατευόμενα μέλη. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ. Η έκπτωση δίνεται για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες.
Διακανονισμοί
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακανονισμών, προτεραιότητα έχουν οι προαναφερόμενες ομάδες, καθώς και οι υπερήλικες άνω των 70 ετών και οι πολύτεκνοι. Αλλά η ΔΕΗ δέχεται αιτήσεις και από τις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού.
Οι ευκολίες που γίνονται στις πληρωμές έχουν να κάνουν με τον βαθμό συνέπειας του καταναλωτή. Ετσι για εκείνους που πλήρωναν τους λογαριασμούς κανονικά χωρίς διακανονισμούς ή είχαν υπαχθεί σε παλιότερους και δεν τους αθέτησαν, τους δίνεται η δυνατότητα της πληρωμής μηνιαίας δόσης που να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού ποσού. Οι δόσεις φτάνουν ακόμη και τις 40 άτοκες.

(Χρ. Κολώνας, Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News