Dei Energy News

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ICAP: ΕΛΠΕ και ΔΕΗ στους "πρωταθλητές" του 2012


Τα Ελληνικά Πετρέλαια  από τη βιομηχανία, η Jumbo από το
εμπόριο, η ΔEH από τις λοιπές υπηρεσίες και η Olympic (Avis) από τον τουρισμό είναι οι πρωταθλήτριες στον κλάδο τους όσον αφορά την κερδοφορία  τους για το 2012.
Η ICAP Group, αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Databank, ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών επίί συνόλου 17.279 εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί τόσο για το 2012. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία σε σύνολο 500 εταιρειών για το 2012 ανεδείχθη η Δ.Ε.Η Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.,  λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).
Σε επίπεδο ομίλων, κορυφαίος  όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2012 ανεδείχθη και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. ακολουθούμενος από τον όμιλο εταιρειών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Στη συνέχεια βρίσκονται οι όμιλοι εταιρειών COCA COLA Ελλην. Ετ. Εμφιαλώσεως Α.Ε. και Ο.Π.Α.Π. ΑΕ.
Σύμφωνα με την ICAP, οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών για το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την πτώση της ζήτησης και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είχαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση του κύκλου εργασιών τους σε ετήσια βάση, πετυχαίνοντας πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Στις παρούσες συνθήκες, όπου η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά στις διεθνείς αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία. Σε αυτήν την προοπτική, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι  500 πιο κερδοφόρες εταιρείες: κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών...
τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, εμφάνισαν  το 2012 κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με τις 500 κορυφαίες του 2011 πολλαπλάσια όμως των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε 2,09 δισ. ευρώ, εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ
Οι εταιρείες ανά κλάδο
Ειδικότερα, στον τομέα της βιομηχανίας, γενικά (ανεξαρτήτως επί μέρους κλάδων), στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται έξι επιχειρήσεις που εμφάνισαν το 2012 κέρδη EBITDA υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Κορυφαία (βάσει κερδοφορίας) βιομηχανική επιχείρηση το 2012 ήταν η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., ακολουθούμενη από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., εταιρείες του κλάδου προϊόντων Πετρελαίου.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία επιχείρηση του κλάδου Ειδών Διατροφής (NESTLE Ελλάς Α.Ε.), εν συνεχεία μία Βιομηχανία Ποτών (Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ) και ακολουθούν μία Καπνοβιομηχανία (ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.) και  μία εταιρεία του κλάδου Μεταλλικών Κατασκευών (ΜΕΤΚΑ Α.Ε.).
Οι προαναφερθείσες έξι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους 731,6 εκατ. ευρώ (κάλυψαν μερίδιο 35,1% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 163 βιομηχανικών εταιρειών της κατάταξης).
Στον τομέα του εμπορίου αντίστοιχα, ανεξαρτήτως επί μέρους κλάδων, στην κορυφή της κατάταξης ανεδείχθησαν έξι επιχειρήσεις που εμφάνισαν (το 2012) κέρδη EBITDA υψηλότερα των €40 εκατ. η κάθε μία. «Πρωταθλήτρια» κερδών του τομέα ανεδείχθη για τέταρτο συνεχές έτος η εταιρεία Jumbo ΑΕ. Την κορυφαία εξάδα των κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων συμπληρώνουν μία εταιρεία του κλάδου Φαρμάκων-Καλλυντικών-Απορρυπαντικών (Γένεσις Φάρμα ΑΕ), μία εταιρεία του κλάδου Διάφορα Είδη (FOLLI-FOLLIE A.E.) και 3 επιχειρήσεις του κλάδου Σουπερμάρκετ – Πολυκαταστήματα (ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ Βασιλόπουλος Α.Ε., Σκλαβενίτης, Ι. & Σ. Α.Ε.Ε., Μασούτης Δ. Σουπερμάρκετ Α.Ε.).
Τα συνολικά κέρδη EBITDA των παραπάνω εταιρειών ανήλθαν σε  €443,5 εκατ. περίπου. Το μερίδιο των κερδών EBITDA των έξι κορυφαίων εμπορικών εταιρειών, επί των συνολικών κερδών του τομέα ήταν 36,5%.
Στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών, στην κορυφή της κατάταξης το 2012 βρίσκονται πέντε επιχειρήσεις κάθε μία εκ των οποίων εμφάνισε κέρδη EBITDA υψηλότερα των €185 εκατ. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται μία εταιρεία του κλάδου Ενέργεια-Νερό, η ΔΕΗ Α.Ε., που (όπως προαναφέρθηκε) ήταν και η «πρωταθλήτρια» κερδών συνολικά, εφόσον επανήλθε στην πρώτη θέση μεταξύ των 500 Business Leaders στην Ελλάδα. Δεύτερη ανεδείχθη μία επιχείρηση του κλάδου Τυχερά Παιχνίδια – Καζίνο (Ο.Π.Α.Π. - Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου A.E.).
Ακολουθούν τρεις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών (Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες A.E., Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος A.E. και Vodafone – Πάναφον ΑΕΕΤ.). Οι 5 αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €2.647 εκατ. και κάλυψαν μερίδιο 48,7% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 176 εταιρειών του τομέα. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι και στον τομέα  των Λοιπών Υπηρεσιών υφίσταται αυξημένη συγκέντρωση της κερδοφορίας.
Στον τομέα των τραπεζών- factoring  την τελευταία διετία υπήρξαν «βιβλικές» αλλαγές, αφού στη συνολική κατάταξη των Business Leaders το 2012 από πλευράς του τραπεζικού συστήματος βρίσκονται μόνον δύο τράπεζες (από τα μεγέθη τους η μερίδα του λέοντος αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.), πέραν δε αυτών στην κατάταξη περιλαμβάνονται τρεις εταιρείες factoring.  
Τέλος, στον τομέα του τουρισμού, για άλλη μία φορά η κορυφαία πεντάδα αποτελείται αποκλειστικά από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, με επί κεφαλής τις εταιρείες Olympic και Autohellas (Hertz) ΑΤΕΕ.
Το top 20 των κερδοφόρων εταιρειών
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή της κατάταξης κατά το 2012. Παρατηρείται ότι στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA) η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2012 όσο και το 2011, σημειώνοντας απλά κάποια εναλλαγή στις θέσεις της κατάταξης. Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο TOP 20 είναι μία εταιρεία του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» (WIND ΕΛΛΑΣ Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.), μία εμπορική (ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε.), μία ασφαλιστική (ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ) και μία από τον τομέα τουρισμού (OLYMPIC A.E.).

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News