Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εμπεριέχει διατάξεις που παραβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της απάντησης που έδωσε σε σχετική ερώτηση..
του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.
Στην ερώτηση του ο Κρίτων Αρσένης εφιστά την προσοχή της Κομισιόν στη διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ με την οποία θα απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει.
Ο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται δεόντως σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των συμβατικών όρων από τον προμηθευτή και να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης το οποίο είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αν δεν αποδέχονται τους νέους όρους.
Η οδηγία υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν, για τους πελάτες που επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτές, ενώ τηρούν τους συμβατικούς όρους, ότι οι διαδικασίες αλλαγής ολοκληρώνονται εντός τριών εβδομάδων.
Ταυτόχρονα στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση για να τοποθετηθεί στο ερώτημα του Κρίτωνα Αρσένη αν η υποχρεωτική μεταφορά του 30% των πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρία θα συνιστούσε ή όχι κρατική ενίσχυση.
"Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της 'μικρής ΔΕΗ'", σχολίασε ο Κρίτων Αρσένης τονίζοντας ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και υποχρεώνονται δύο εκατομμύρια καταναλωτές, που θα επιλεγούν τυχαία, να πληρώνουν τις αυξήσεις στο ρεύμα χωρίς να έχουν δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία.
"Κανείς δεν ξέρει ποιοι από τους σημερινούς καταναλωτές θα κληρωθούν για τον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη της 'μικρής ΔΕΗ'" είπε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε: "Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την ομηρία των καταναλωτών, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας."