Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Αδιάβαστοι» για ακόμη μια φορά στο ΠΑΣΟΚ ή κάνουν τα «στραβά μάτια» για τη «Μικρή ΔΕΗ»;

του Μιχάλη Αγραφιώτη

Δεν το περίμενα από το ΠΑΣΟΚ να πέσει σε τόσο μεγάλη πολιτική παγίδα και να υπερασπίζεται με σθένος αυτά που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία στο χώρο της ενέργειας. Μάλιστα, ή δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν πως το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και ότι αυτά που γράφουν διακατέχονται από τρομερές αντιφάσεις. Προσπαθούν να εγγυηθούν καταστάσεις και ότι δικαιώματα θα καλύπτονται από τη νομοθεσία, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλε στην προστασία των εργασιακών.. δικαιωμάτων στη χώρα, και ενώ μιλούσε για «στρατηγικό επενδυτή», τώρα «σέρνεται» από τη Νέα Δημοκρατία και συμφωνεί με το ανήκουστο νομοσχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ».
Η πρώτη αντίφαση είναι ότι θα επιβάλλουν στο νέο ιδιοκτήτη να διατηρήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία. (εδώ γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο, το δημόσιο θα επιβάλει στον ιδιώτη να μην απολύσει;) Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επικαλείται τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, την ίδια ώρα θεωρεί ότι θα ασκήσει κρατικό παρεμβατισμό σε μια ιδιωτική επιχείρηση και θεωρεί  ότι ο ιδιώτης που θα την αγοράσει θα το ανεχτεί και δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές από τη στιγμή που τα κεκτημένα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων έχουν καταρρεύσει.
Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι μιλά μεν για «κακούς και καλούς πελάτες» και ότι θα μοιραστούν, δεν διευκρινίζει όμως ότι ο ιδιώτης ιδιοκτήτης θα «κόβει» το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν γιατί δεν θα ασκεί κοινωνική πολιτική, άρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα απαλλαγεί από τους κακούς πελάτες. Άρα, δεν θα είναι μια ισοδύναμη επιχείρηση γιατί η «μεγάλη» θα συνεχίζει να ανέχεται τους «κακούς» πελάτες, ενώ η «μικρή» θα εισπράττει συνεχώς από τους καλούς και μάλιστα, χωρίς κόπο, αφού θα έχει μια σίγουρη ισχύ από τα «τζάμπα» υδροηλεκτρικά. Επίσης, καμία διευκρίνιση για το ποιος θα χρεωθεί τις παθογένειες και πολλές λεπτομέρειες που προφανώς αποκρύπτει σκοπίμως το ΠΑΣΟΚ.
Το τρίτο ψέμα και μάλιστα χοντρό είναι ότι θα μοιραστεί δίκαια η παραγωγή. Η υπερσύγχρονη μονάδα της Μελίτης δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μονάδες της Καρδιάς, όπως και οι μονάδες του Αμυνταίου που μπορεί να είναι παλιές όχι όμως τόσο όσο της Καρδιάς. Τα φιλέτα των υδροηλεκτρικών που περνούν στη «Μικρή ΔΕΗ» αποτελούν το μεγαλύτερο δώρο στον ιδιώτη. Άρα, αν ήσασταν δίκαιοι θα έπρεπε να δώσετε στον ιδιώτη μονάδες που σε λίγο θα είναι κουφάρια, γιατί πολύ απλά τα μελλοντικά κουφάρια θα τα κρατήσει η Μικρή ΔΕΗ.
Κατά συνέπεια, όταν η «Μικρή ΔΕΗ» σε λίγα χρόνια μοιραία θα καταστεί «Μεγάλη και σύγχρονη» και η «Μεγάλη ΔΕΗ» θα αργοσβήσει γιατί θα μπαίνει τελευταία στην παραγωγή και θα κουβαλά παθογένειες, ο κατέχων τη «Μικρή ΔΕΗ» θα διαμορφώνει την τιμολογιακή πολιτική, θα κόβει ασύστολα το ρεύμα χωρίς κοινωνικά κριτήρια και όταν δεν τον συμφέρει θα απολύει (εδώ γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο, το δημόσιο θα επιβάλει στον ιδιώτη να μην απολύσει;) δεν θα δίνει το ρεύμα γιατί πολύ απλά είναι ιδιώτης και το μόνο κριτήριο που έχει είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος και στο κάτω κάτω καλά κάνει. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε.
Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται το παράδειγμα της  ENEL, όμως θα πρέπει να θυμάται ότι η ENELκρατιέται γιατί είχε ανθρώπους που την συμμάζεψαν, την φρόντισαν και την ενδυνάμωσαν, δεν την κατέστησαν κομματικό προτεκτοράτο, ούτε την υποβάθμισαν όπως έκανε ο συντοπίτης μας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τη θητεία του στο ΥΠΕΚΑ.
Όσο αφορά τις μετεγκαταστάσεις και την επαναπόδοση εδαφών, πρώτα ας εκπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του απέναντι στους οικισμούς της Ακρινής, της Ποντοκώμης, του Κομάνου, των Αναργύρων και άλλων που δεν μιλάει ακόμη κανείς και μετά ας επιβάλει στον ιδιώτη. Όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ απέτρεψε με τροπολογία την επαναπόδοση των εδαφών πριν ακόμη η ΔΕΗ γίνει ανώνυμη εταιρεία, δεν μπορεί τώρα να έρχεται και να υπόσχεται τα πάντα με τα λεφτά των ιδιωτών. Ας είμαστε λίγο σοβαροί…
Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, αφού το «παίζει» ο προστάτης των συμφερόντων της κοινωνίας έναντι της ανάλγητης Νέας Δημοκρατίας, είναι να επιβάλλει στη Νέα Δημοκρατία να αποσύρει το νομοσχέδιο και να μιλήσει γι’ αυτό που μιλούσε για χρόνια, δηλαδή για στρατηγικό επενδυτή. Αλλιώς θα πληρώσει ακόμη πιο άσχημα τα ψέματα που τώρα λέει, όταν οι καταναλωτές θα δούνε τους λογαριασμούς να ανεβαίνουν στα ύψη και η χώρα να αντιμετωπίζει blackoutτύπου καλιφόρνια, όχι επειδή οι συνδικαλιστές κατέβασαν τους διακόπτες, αλλά γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούνε να ελέγξουν τους ιδιώτες.

www.kozan.gr/post/170098#sthash.8hS676kE.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News