Dei Energy News

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μειώνονται παντού οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Αλλά κατόπιν εορτής, το γδάρσιμο στους πολίτες μένει ...


Το τελευταίο διάστημα ήρθαν απανωτές οι ειδήσεις για περιορισμό των επιδοτήσεων των ΑΠΕ σε διάφορες χώρες, παντού για περιορισμό του βάρους στους πολίτες.

Στη σπαρασσόμενη από εμφύλια διένεξη Ουκρανία, είδαμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδρομική μείωση των επιδοτήσεων (feed-in-tariffs) στα Φ/Β άνω των 10 MW. Το νομοσχέδιο πέρασε από την Ουκρανική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού και οδεύει προς την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε Φ/Β είναι στα 620 MW και η ..επιδότηση ("grand solar Green tariff") φθάνει τα 0,46 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα πριν την 1.4.2013 και τα 0,339 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα που έγιναν αργότερα. Βέβαια εδώ υπάρχει η ιδιομορφία ότι τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα της Ουκρανίας, από αυστριακή εταιρεία, βρίσκονται στην Κριμαία, η οποία αυτονομήθηκε και ενώθηκε με τη Ρωσία. Υπάρχουν όμως κι άλλα πάρκα, στις περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Στην Κύπρο, το ηλεκτρικό της σύστημα είναι απομονωμένο, βασίζεται κυρίως στο μαζούτ, και το 2011 ο κύριος σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε από έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών. Θα περίμενε κανείς μια "έκρηξη" στον τομέα των ΑΠΕ, αφού ...
το πανέμορφο νησί έχει άφθονο "δωρεάν άνεμο και ήλιο". Φαίνεται όμως ότι στην Κύπρο κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν απ' τα παθήματα των άλλων χωρών και, πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ασκεί προληπτικό έλεγχο στις επιδοτήσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων, με τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της ΕΔΕΚ στο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Με την τροπολογία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεσή της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη.

Αυτό έφερε μεγάλη γκρίνια  από το Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, που έκανε λόγο για "εχθρική ενέργεια", "συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού", "άνιση μεταχείριση και δυσμενή διάκριση με απροσδιόριστα τα κίνητρα που ώθησαν σε αυτή την τροπολογία". Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι "διερωτόμαστε ποια μηνύματα έρχεται να δώσει αυτή η ενέργεια των Βουλευτών μας σε ξένους επενδυτές όταν το ίδιο το κράτος φαίνεται ότι αναιρεί συμφωνίες που έχει υπογράψει", και ότι "παρόμοιες κινήσεις είχαν προηγηθεί στην Ισπανία, σε βάρος μεγάλων επενδυτών έργων ΑΠΕ από το Κατάρ και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές." Καταστροφικές ενδεχομένως για τους ξένους "επενδυτές", σωτήριες όμως για τους Ισπανούς πολίτες, που, όπως κι εμείς, αγκομαχούν να πληρώνουν την "πράσινη παράνοια".

Άλλος ένας λοιπόν Σύνδεσμος Αιολικών, στην Κύπρο, που "κόπτεται" για τα συμφέροντα των ξένων "επενδυτών", όπως ακριβώς και η δική μας ΕΛΕΤΑΕΝ. Όλη αυτή η γκρίνια δεν συνιστά τίποτα άλλο από lobbying, αλλά η κατόπιν εορτής γκρίνια δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πιάσει τόπο: μετά την απομάκρυνση από την Βουλή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Στην Ιταλία, άλλη μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, με άφθονο "δωρεάν ήλιο και άνεμο", είδαν κι αυτοί τη χαρά των τεράστιων ελλειμμάτων από τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και προωθούν στο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα μειώνονται οι ταρίφες στα Φ/Β κατά 10%.-25%. Το διάταγμα, που πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί απ' το Κοινοβούλιο μέσα σε δυο μήνες, επηρεάζει περίπου 8.600 Φ/Β πάρκα ισχύος άνω των 200kW, που αντιπροσωπεύουν το 55% της εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εισπράττει το 60% των επιδοτήσεων.

Το διάταγμα προωθείται απ' την κυβέρνηση Ρέντζι προκειμένου να υλοποιήσει την υπόσχεση για μείωση του κόστους ενέργειας κατά συνολικά 800 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Ιταλική ΡΑΕ, οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ ήταν 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 κι αναμένεται να ανεβούν στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Παρόμοια με την Κύπρο, έτσι και στην Ιταλία άρχισε η γκρίνια των ΑΠΕτζήδων για την "αξιοπιστία της Ιταλίας απέναντι στους ξένους επενδυτές". Η έκθεση των τραπεζών στη Φ/Β αγορά της Ιταλίας εκτιμάται γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε κι εδώ έχει πέσει η δέουσα ανατριχίλα.

Στη Βρετανία, με την υπέροχη απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, η Υπηρεσία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα προτάσεις για αναμόρφωση του καθεστώτος επιδοτήσεων των Φ/Β. Από τις προτάσεις της, που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο 2015, επηρεάζονται τα Φ/Β πάρκα άνω των 5MW, τα οποία εκτίθενται σε καθεστώς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μαζί μα τα χερσαία αιολικά, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας από απορρίμματα. Εκφράζεται διάχυτη ανησυχία ότι, χάρη στο καθεστώς των επιδοτήσεων, η Φ/Β αγορά της Βρετανίας "φουσκώνει"πολύ γρήγορα και το 2017 το βάρος των επιδοτήσεων θα έχει γίνει ασήκωτο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης προτίμηση ανάπτυξης των Φ/Β στις στέγες σε σχέση με τα επί εδάφους Φ/Β, κάτι απόλυτα λογικό. Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας, στην κορύφωση της πράσινης παράνοιας, έφτασαν να βάλουν Φ/Β ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, μετατρέποντας βαμβακοχώραφα και οπωρώνες σε Φ/Β πάρκα, λες και η χώρα στερείται χέρσων εκτάσεων. Εγκληματίες πολιτικοί, με το έγκλημα να αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Οι προτάσεις για τα Φ/Β έρχονται σε συνέχεια της διακηρυγμένης πρόθεσης Κάμερον (Get rid of all the green crap!) & Φάρατζ να περικόψουν τις επιδοτήσεις των αιολικών από το 2015.


Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Είχαν προηγηθεί βέβαια οι περικοπές των επιδοτήσεων στην Ισπανία, τη Βουλγαρία, (όπου πέρυσι έπεσε η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού και ήδη τα συσσωρευμένα ελλείμματα της περιόδου 2010-2014 θα φέρουν νέο κύμα περικοπών στις επιδοτήσεις), την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα (με το εξαιρετικά άτολμο new deal, N.4254/2014), την Ιαπωνία, την Κίνα, κλπ.

Όλοι θα σας εξηγήσουν χαμογελαστά ότι "η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη μείωση των επιδοτήσεων", αλλά κανένας δεν θα σας μιλήσει για τις άβολες αλήθειες, κανένας δεν θα σας πει γιατί η τιμή των Φ/Β είναι πολύ πιο χαμηλή στο Τέξας, κανένας δεν θα σας πει γιατί άφησαν να συσσωρευθούν ελλείμματα, κανένας δεν θα σας πει ότι "τα έκαναν μπάχαλο", κανένας δε θα σας πει γιατί έγδαραν τους πολίτες, κανένας δεν θα σας πει ότι χωρίς επιδοτήσεις κανένας δεν θα γύριζε να κοιτάξει τις ΑΠΕ.

Το ιστολόγιό μας βέβαια σας τα έχει ήδη πει και θα περιοριστούμε να θυμίσουμε ότι με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, που ξοδέψαμε στη χώρα μας για τα Φ/Β την περίοδο 2008-2013, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμα 2.500MW λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή:
  • να έχουμε αντικαταστήσει πλήρως τον ΑΗΣ Καρδιάς, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με νέες και σύγχρονες μονάδες, που να καλύπτουν πλήρως τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές,
  • να εξασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια για την όποια βαριά βιομηχανία έχει απομείνει στη χώρα,
  • να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ρεύμα όλο το χρόνο,
  • να έχουμε δώσει φθηνή θέρμανση με τηλεθέρμανση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά,
  • να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας,
  • να μειώσουμε πολύ τις εκπομπές στο περιβάλλον,
  • να έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης και να μειώσουμε την κατανάλωση του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας.
Αλλά αυτά γίνονται μόνο με ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική. Οπότε χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, οι τωρινοί μας έχουν δείξει ποια συμφέροντα προωθούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News