Dei Energy News

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ:"Θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπο δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση

|Όπως σημείωσε «το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πολλαπλασιάσουν φαινόμενα σκανδάλων, τύπου Energa και Hellas Power. Και βεβαίως, να κάνουν δώρο από το πουθενά, δύο εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες, σε ιδιώτες και κερδοσκόπους".

Κάλεσμα για ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της Κ.Ο. του κόμματος εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές και στελέχη της «Κοινωνία Πρώτα» Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστατίδης, οι Ανδρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγεώργος από την «Αριστερή Προοπτική», η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, καθώς και εκπρόσωποι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους.. Οικολόγους, και εκπρόσωποι από συνδικαλιστικούς φορείς.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «επιχειρούμε σήμερα να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο: να αποτρέψουμε την εκποίηση της ΔΕΗ, μιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας επιχείρησης. Να αποτρέψουμε το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας. Να προστατέψουμε τους πολίτες, τους καταναλωτές από νέα επιδρομή στα τιμολόγια».

«Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν συγκροτώντας ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι μπροστά στη μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλοι (προσωπικότητες, διανοούμενοι, συλλογικότητες) πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Όπως είπε «από την μία μεριά είναι η διεθνής επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ που αξιοποιεί τον παραλογισμό της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θέτει υπό τον έλεγχό της όλη την δημόσια σφαίρα. Από την άλλη μεριά είναι η πραγματική κοινωνία και η πραγματική οικονομία. Τα κινήματα, τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις, που όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στην Γερμανία και στην Γαλλία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιλογή να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, το δημόσιο πλούτο, τους αιγιαλούς και ό,τι άλλο ετοιμάζονται να παραδώσουν σε κρατικοδίαιτα και επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι υπεράσπιση της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου χώρου, ο οποίος μπορεί να οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε ένα εναλλακτικό πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, ένα νέο τρόπο παραγωγής και διανομής του πλούτου, που δεν θα είναι ξεκομμένος από τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα έχει μηχανισμούς συλλογικού ελέγχου». Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας χρειάζεται «μια μεγάλη και δυνατή ΔΕΗ που θα λειτουργεί με γνώμονα την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Απαιτεί την υλοποίηση ενός Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του τόσο την οικονομία όσο, όμως, και το σεβασμό στο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο θέμα αυτήν τη στιγμή είναι να αποτρέψουμε την διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, «μπορεί να διαφωνούμε στο πως θα φτιάξουμε ή θα διαρρυθμίσουμε το σπίτι μας, αλλά όταν απ' έξω από το σπίτι είναι μια μπουλντόζα και απειλεί να το κατεδαφίσει, τότε δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία το πώς θέλουμε το σπίτι, σημασία έχει να σώσουμε το σπίτι».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ δεν πρόκειται να διασφαλιστεί καμία απολύτως θέση εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία. Σύμφωνα με τον αρχηγό τις αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι απλά ο ορισμός του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός της διαπλοκής. Είναι ο ορισμός της παλιάς Ελλάδας που εκπροσωπεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Με ιδιώτες αρπαχτικά, που παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που πιάνουν το κράτος πελάτη και τους δίνεται δώρο οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει υπερκέρδη σε αυτούς, χωρίς να κερδίζει απολύτως τίποτα το κοινωνικό σύνολο και η ελληνική οικονομία». Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «όποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες» και συμπλήρωσε πως «όποιοι ακούγοντας αυτές τις δεσμεύσεις, ανησυχούν για τη «συνέχεια του κράτους» καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν: Διάλυση των κοινωνικών υποδομών, κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ανυπαρξία ενεργειακού σχεδιασμού, μικρότεροι μισθοί και συντάξεις σε συνδυασμό με άνοδο της τιμής των αγαθών, εκποίηση των αιγιαλών και των υποδομών. Όλα αυτά, έχουν σε κάτι να κάνουν με κράτος ή με μπανανία;»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «ότι και να ψηφίσει το θερινό τμήμα, το μέτωπο που συγκροτούμε, φιλοδοξούμε να είναι παρών και την επόμενη μέρα» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, απέναντι στους πολίτες, να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News