Dei Energy News

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μικρή ΔΕΗ : Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- Δημάρχων, αλλά και "μασάζ" υπουργών στη ΓΕΝΟΠ

Δέκα δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, και η ηγεσία της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ, συμπτύσσουν το μέτωπο που έχει συγκροτήσει η ΓΕΝΟΠ κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση της "Μικρής ΔΕΗ".
Στο μπλοκ που έχει συσταθεί κατά της πώλησης, πρωταγωνιστούν ο Θ. Καρυπίδης και ο Γ. Δακής (νέος και απερχόμενος Περιφερειάρχης αντίστοιχα), ο Ε.Ιωαννίδης και Λ.Μαλούτας (νέος και απερχόμενος δήμαρχος Κοζάνης), ο Κ.Θεοδωρίδης και Μ.Ιωσηφίδης (νέος και απερχόμενος δήμαρχος Αμυνταίου), ο Ι.Βοσκόπουλος δήμαρχος Φλώρινας, ο Σ. Ζαμανίδης δήμαρχος Εορδαίας, κ.ά.
"Πρόβα τζενεράλε" για το εύρος συμμετοχής των πολιτών στο.. μέτωπο αυτό αποτελεί η σημερινή συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, όπου το παρόν της αναμένεται να δώσει και πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το στοίχημα τόσο για τη ΓΕΝΟΠ όσο και για το Σπάρτακο, όπως και για τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ είναι σε τι βαθμό θα καταφέρουν να "κατεβάσουν στα εργοστάσια" την πλειοψηφία των 10.500 υπαλλήλων της επιχείρησης (19.000 απασχολεί όλος ο όμιλος), προκειμένου "η σύγκρουση να πάρει τεράστιες διαστάσεις, να ακουστεί παντού στην Ελλάδα", όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση το συνδικάτο.
Το σχέδιό τους είναι να τεθεί εκτός λειτουργίας από την πρώτη ημέρα της απεργίας η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων μονάδων βάσης της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, δημιουργώντας σοβαρό ζήτημα στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού και σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας εν μέσω της υψηλής ζήτησης που συνεπάγεται η άνοδος της θερμοκρασίας.
Ακόμη και αν το πετύχουν, το ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσει το σύνολο της κοινωνίας, αν θα κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών ή αν η πραγματοποίηση της απειλής "κατεβάζω τους διακόπτες" θα τους βρει απέναντι τους.
"Μασάζ" υπουργών στους συνδικαλιστές
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα συναγερμός. Υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Μανιάτης κάνουν πολιτικό "μασάζ" στους πράσινους συνδικαλιστές (Γιώργος Αδαμίδης) με διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο θα επαναδιατυπωθεί σε πολλά σημεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης έχει διαβεβαιώσει τον επικεφαλής του Σπάρτακου ότι οι αλλαγές δεν θα είναι μόνο φρασεολογικές αλλά και ουσίας, και θα δίνουν απαντήσεις στα επίμαχα ζητήματα άρθρο προς άρθρο (σσ : υποχρεώσεις του νέου αγοραστή προς τις τοπικές κοινωνίες, ποιό θα είναι το μείγμα πελατών και των δανείων της νέας εταιρείας, κ.ο.κ).
Επαφές γίνονται και μεταξύ συνδικαλιστών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαφωνήσει με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, όπως η χθεσινή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου και του επικεφαλής του Σπάρτακου.
Σε ένα άλλο επίπεδο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα χειρότερα. Ήδη, η διοίκηση του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που ευθύνεται για τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας, εξετάζει μια σειρά από σενάρια σε περίπτωση που τεθούν εκτός λειτουργίας πολλές μεγάλες μονάδες.
Το σχέδιο
Ο συντονισμός των κινητοποιήσεων σχεδιάζεται εδώ και ημέρες από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα το βράδυ στην πλατεία της Πτολεμαίδας η ΓΕΝΟΠ, τα σωματεία της ΔΕΗ, μαζί με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Δ. Μακεδονίας.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε χθες στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα "Όχι στο ξεπούλημα της "Μικρής ΔΕΗ" και "Ναι στο διευρυμένο κοινωνικό μέτωπο για αποκατάσταση των αδικιών στη Δυτική Μακεδονία!".
Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις κινητοποιήσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα βρουν στις πύλες των μονάδων να τους περιμένουν μόνο συνδικαλιστές και εργαζόμενους, αλλά και τους Δημάρχους της περιοχής όπως και την ηγεσία της Περιφέρειας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σκηνικό αλλάζει, όπως εκτιμούν οι ιθύνοντες της ΓΕΝΟΠ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News