Dei Energy News

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Εμφύλιος συνδικαλιστών μπροστά στον Τσίπρα


- Φλώρα Παπαδέδε:«Ακουσα να δίνουν όρκους αγώνα αυτοί που πήραν δάνειο απ' τη διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνουν συνέδριο και να εγκρίνει η ΓΕΝΟΠ τη διάσπαση της ΔΕΗ».
 
- Κριτική για τη στάση της ΓΕΝΟΠ και αιχμές για «πρακτικές διάσπασης» στο παρελθόν
 
Σε εμφύλιο συνδικαλιστών της ΔΕΗ μπροστά στα μάτια του Αλέξη Τσίπρα κατέληξε η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Από το βήμα της εκδήλωσης συνδικαλιστές της ΔΕΗ άσκησαν σκληρή κριτική σε ορισμένες πτυχές της στάσης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.. τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε πρακτικές μέρους του Συνδικαλιστικού της επιχείρησης.
Τα βέλη της κριτικής εκτοξεύτηκαν λίγο πριν από τη λήξη της εκδήλωσης και ενώ από τις πρώτες σειρές παρακολουθούσε με προσοχή τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Νίκος Φωτόπουλος, για χρόνια πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Ακουσα να δίνουν όρκους αγώνα αυτοί που πήραν δάνειο απ' τη διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνουν συνέδριο και να εγκρίνει η ΓΕΝΟΠ τη διάσπαση της ΔΕΗ» είπε επί λέξει η Φλώρα Παπαδέδε, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και εκπρόσωπος του επιστημονικού προσωπικού της επιχείρησης. Μετά τη σκληρή αυτή τοποθέτηση έσπευσε να υπογραμμίσει πως «οι άνθρωποι αλλάζουν», ενώ επισήμανε την ανάγκη ο αγώνας και η κινητοποίηση να μην αφορούν μόνο τη «μικρή ΔΕΗ» αλλά και τον ΑΔΜΗΕ και τον ΑΔΗΕ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης και εκτός μικροφώνου, η κυρία Παπαδέδε δεν έκρυβε την απογοήτευσή της για την τροπή που πήραν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την πώληση μέρους της επιχείρησης λέγοντας πως «18.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας ο οποίος υπογράμμισε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του». Οπως είπε καταχειροκροτούμενος, «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα χωρίς να βάζουμε κάτω απ' το χαλί όσα μας οδήγησαν μέχρι εδώ» . Απευθυνόμενος επίσης προς το Συνδικαλιστικό της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να είμαστε αριστεροί μόνο στη φρασεολογία, χρειάζονται και οι πράξεις», ενώ κατήγγειλε πως «δεν είναι δυνατόν ένα οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα να μπει σε λογικές συνδιαχείρισης». Και τόνισε πως ο αγώνας για την αποτροπή πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» πρέπει να γίνει η θρυαλλίδα για να δημιουργηθεί από άλλες βάσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Τόσο ο εκπρόσωπος του διοικητικού προσωπικού της ΔΕΗ όσο και άλλοι ομιλητές πέταξαν το γάντι προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «θα διεκδικήσουμε την επανεθνικοποίηση του συνόλου του ενεργειακού τομέα; Της ΑΔΜΗΕ, του ΑΔΗΕ; Κι όχι μόνο μέρος της ΔΕΗ;».
Μακριά από τα μικρόφωνα της εκδήλωσης η αγωνία συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων της ΔΕΗ ήταν άλλη: με ποιο τρόπο θα απαντήσουν στις πιέσεις που θα δεχτούν από κυβερνητικής πλευράς στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ερωτήσεις του τύπου «και τι θα κάνουμε με τα ασφαλιστικά μέτρα; Και τι θα γίνει όταν ο άλλος θα χάνει την δουλειά του; Αν μας επιστρατεύσουν;» φανέρωναν την αγωνία στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα που διεξάγονταν η συζήτηση.

«30 ΕΚΑΤ. ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΚΟΣΤΟΣ». Την ίδια ώρα, απλοί εργαζόμενοι της επιχείρησης όπως ο Κώστας Κωνσταντίνου από την Αρτα εξηγούσαν ότι μέσα στη «μικρή ΔΕΗ» είναι και υδροηλεκτρικά όπως το Πουρνάρι 1 και 2, τα οποία «βγάζουν 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας μόνο το νερό της βροχής και το χιόνι των Τζουμέρκων, δηλαδή με μηδέν κόστος».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News