Dei Energy News

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Άρχισαν τα…όργανα (και) για τη “μικρή ΔΕΗ”


Το νομοσχέδιο για την “μικρή ΔΕΗ” έχει φτάσει στη Βουλή από τον Μάρτιο αλλά έμεινε στο συρτάρι λόγω των ευρωεκλογών.

Τώρα που παίρνει την άγουσα προς το Α΄ Θερινό Τμήμα για ψήφιση (σ.σ. την Πέμπτη πιθανότατα θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή) άρχισαν …τα όργανα.
Για την ακρίβεια, άρχισαν να ακούγονται πιο δυνατά, καθώς ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και νυν..
αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Πάρις Κουκουλόπουλος θέτει θέμα χειρισμών, παραλείψεων και εκκρεμοτήτων που δεν επιτρέπουν την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή εάν δεν γίνουν διορθώσεις.
Ο ίδιος έθεσε το θέμα την προηγούμενη Δευτέρα, στην σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο, και επέμεινε σθεναρά στις αντιρρήσεις του.
Χθες μάλιστα ο κ.Βενιζέλος συγκάλεσε ειδική σύσκεψη για το θέμα με τον υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργο Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ), τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Μαθιουδάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη, τον Π. Κουκουλόπουλο και τους Χρήστο Πρωτόππαπα και Παναγιώτη Ρήγα οι οποίοι εκπροσωπούν τη Χ. Τρικούπη στις διαβουλεύσεις με το Μαξίμου.

Οι δύο τελευταίοι θα αναζητήσουν σήμερα “περιθώρια βελτιώσεων” με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου – οι τέσσερίς άλλωστε αποτελούν την “ομάδα εργασίας” που επεξεργάζεται θέσεις και…λύνει διαφορές ανάμεσα στα δυο συγκυβερνώντα κόμματα. Το Μαξίμου επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους – τουλάχιστον μέχρι να συζητήσουν σήμερα το θέμα τα στελέχη των δύο κομμάτων.
Ξεχάστε την μη ψήφιση…
Περιθώρια να μην ψηφισθεί το ν/σχ δεν υπάρχουν. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο Γκίκας Χαρδούβελης  διαβεβαίωσε ρητώς το Eurogroup ότι τα 12 προαπαιτούμενα που έχουν προγραμματισθεί στο Α΄ και στο Β’ Θερινό Τμήμα θα τηρηθούν εν όψει (και) της δόσης του Ιουλίου.
Η Χ. Τρικούπη διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης, ωστόσο ζητά να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν καθώς πρόκειται για μείζονος σημασίας πολιτική επιλογή που δεν μπορεί να έρχεται στη Βουλή με ελλείψεις. “Πρέπει να συμφωνήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις δικαιολογημένες ενστάσεις των τοπικών παραγόντων αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και τα συμφέροντα των καταναλωτών”, σημειώνουν τα στελέχη της.
«Να πείσουμε τους δανειστές»
Κατά τον Π. Κουκουλόπουλο δεν έχει αποτιμηθεί η επίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» στην χρηματιστηριακή τιμή της Επιχείρησης, δεν έχει ξεκαθαριστεί το εργασιακό καθεστώς όσων θα εργασθούν σ΄αυτήν ή ότι εκκρεμούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μετεγκατάσταση.
Ο ίδιος, έχοντας αντιταχθεί και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ («το νερό και η ενέργεια δεν είναι το ίδιο με τον ιππόδρομο και τον τζόγο») και επικαλούμενος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκρίνει την ανάγκη συζήτησης με την τρόικα επί των «γκρίζων» θεμάτων, καθώς, όπως δήλωσε και δημοσίως, «οι δανειστές μπορούν να πεισθούν με επιχειρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News