Dei Energy News

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ;


Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της περίφημης μικρής ΔΕΗ. Σήμερα πάντως το ίδιο θέμα θα συζητηθεί μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του μεγάρου Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εκατέρωθεν ενημέρωση αλλά και αποφυγή νέων φαινομένων διαφοροποιήσεων.

Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες πηγές που χειρίζονται το θέμα μικρή ΔΕΗ, δεν προκύπτει σε καμία ..

περίπτωση διάθεση για καθυστέρηση, αναβολή ή ματαίωση στην προώθηση του νομοσχεδίου.

Το αντίθετο, όπως τονίζεται αρμοδίως, «δύσκολα ή εύκολα, το νομοσχέδιο θα περάσει, πιθανόν να υπάρξει αντίδραση αλλά το σημαντικό είναι ότι η μικρή ΔΕΗ είναι ένα καλά δομημένο project, το οποίο δίνει προοπτική όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τους εργαζόμενους στις μονάδες που τελούν υπό πώληση».

Πάντως θα πρέπει να είναι σαφές ότι η στάση αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι το θέμα μικρή ΔΕΗ ανήκει στο στενό πυρήνα των προαπαιτούμενων του Μαΐου – Ιουνίου για τα οποία υπάρχει απόφαση να ικανοποιηθούν στο ακέραιο, ώστε να τεθούν προς την τρόικα άλλα πιο καίρια ζητήματα όπως η μείωση του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι μια κρίσιμη παράμετρος του εγχειρήματος μικρή ΔΕΗ, είναι ότι η προωθούμενη πώληση της εταιρείας αφορά χρονικά – στην καλύτερη περίπτωση – στα τέλη του 2015 αρχές 2016. Θυμίζουμε ότι η απόσχιση των δικτύων για τη δημιουργία του ΑΔΜΗΕ – που ούτως ή άλλως ήταν μια χωριστή δραστηριότητα – κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Η περίπτωση της μικρής ΔΕΗ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ πιο σύνθετο και πολύπλοκο εγχείρημα.

Πάντως από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ζητούμενο είναι οι όποιες ενστάσεις ή αντίθετες απόψεις να τεθούν αρμοδίως και να συζητηθούν, ώστε να ενταχθούν στο επίσημο «πακέτο» της διαπραγμάτευσης, εφόσον βεβαίως κάτι τέτοιο αποφασιστεί.

Όμως και εδώ, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή και περιμένει τη σειρά του για συζήτηση, είναι ένα πλήρες, επεξεργασμένο και δομημένο σχέδιο που θα προχωρήσει ως έχει (η αναφορά αυτή γίνεται σε σχέση με τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δηλαδή τη δημιουργία μίας εταιρείας, με συγκεκριμένα πάγια που θα τεθεί προς πώληση). Δηλαδή σε αυτή τη φάση, εκτιμάται ότι δύσκολα μπορούμε να δούμε αλλαγές στα βασικά θέματα του νομοσχεδίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News