Dei Energy News

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τα αιολικά πάρκα και η "μικρή ΔΕΗ" επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αποκαλύψεις του Hot Doc

Στις προσπάθειες απαξίωσης της ΔΕΗ προκειμένου αυτή να ξεπουληθεί αναφέρθηκε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή στη συζήτηση του πρώτου θερινού τμήματος, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του ν.3908/2011», αναφερόμενη και σε αποκαλύψεις του Hot Doc πριν από ακριβώς έναν χρόνο. 
Αποκαλύψεις που..
αποσιωπήθηκαν από τους ιθύνοντες που επιχειρούν με κάθε τρόπο να προβάλλουν ως μη υγιή κάθε δημόσιο οργανισμό με σκοπό την πώλησή του, συνήθως με όρους που κάθε άλλο παρά συμφέρουν το ελληνικό Δημόσιο. Στα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων και η επιχορήγηση έξι αιολικών πάρκων ανά την επικράτεια, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η φοροαπαλλαγή τους με ακόμη 30 εκατ. 
Η αμαρτωλή υπόθεση των αιολικών πάρκων δεν είναι όμως σημείο των καιρών, αλλά όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc από τον περσινό Ιούνιο, πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Τα πολλά ομολογουμένως ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνεργασία της χώρας μας με μια ακόμη, άκρως διεφθαρμένη, γερμανική εταιρία, την Enercon. Πρόκειται για εταιρία η οποία βρίσκεται στα δικαστήρια με τη ΔΕΗ και ερευνάται από τη γερμανική δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς με μαύρα ταμία. 
Η Enercon εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες πιθανόν και στην Ελλάδα, ενώ από στοιχεία που είχε αποκαλύψει το Hot Doc, προκύπτει ότι υπερβαίνει διαρκώς προϋπολογισμούς έργων που έχει αναλάβει λόγω δήθεν αστάθμητων παραγόντων και στη συνέχεια εισπράττει αυτές τις υπερβάσεις από τους φορολογούμενους πολίτες. Ποια είναι η Enercon 
Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (ΔΕΗΑΝ), θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ, προχώρησε πριν από χρόνια σε προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης δύο συγκροτημάτων αποτελεούμενων από εννέα αιολικά πάρκα με καταληκτική ημερομηνία τη 13η Μαρτίου 2008. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι πριν από την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δεν είχε ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία.
 Δηλαδή η ΔΕΗΑΝ ελλείψει αδειοδοτικής πληρότητας ζήτησε από υποψήφιους αναδόχους να καταθέσουν προσφορές για ένα έργο το ακριβές αντικείμενο του οποίου δεν γνώριζαν. Ο διαγωνισμός απέβη όπως αναμενόταν άγονος, με τη διοίκηση της ΔΕΗΑΝ να προχωρά σε επαναληπτικό διαγωνισμό χωρίς όμως να αλλάξει τους όρους του. Κατά έναν περίεργο τρόπο, η γερμανική Enercon, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό ήταν η μόνη εταιρία που υπέβαλε προσφορά. Στις 10 Φεβρουαρίου 2009, η ΔΕΗΑΝ, παρά το γεγονός ότι είχε προϋπολογίσει το έργο στα 42 εκατ. ευρώ υπέγραψε με την Enercon την αμαρτωλή σύμβαση έναντι ποσού μεγαλύτερου των 59 εκατ. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ΔΕΗΑΝ και Enercon συνεργάζονταν, αφού έναν χρόνο πριν, στην περιοχή Ξηρολίμνη της Μονής Τοπλού στο νομό Λασιθίου Κρήτης η γερμανική εταιρία είχε αναλάβει έργο έναντι 1.106.123 ευρώ ανά mW, ενώ το τίμημα τελικά ανήλθε σε 1.355.032 ευρώ ανά mW με τις αναθεωρήσεις λόγω των καθυστερήσεών παράδοσής του. 
Όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ του Hot Doc, το οποίο παρουσίασε στη Βουλή η Ραχήλ Μακρή, η υπερκοστολόγηση για το σύνολο των εννέα αιολικών πάρκων, ξεπερνά το 50%, χωρίς καν να υπολογίζονται οι δεδομένες για τέτοιας δυσκολίας έργο, αναθεωρήσεις. 
Απαξίωσης συνέχεια 
Η ΔΕΗ μπορεί πράγματι να χαρακτηριστεί προβληματικός οργανισμός, όχι όμως για τους λόγους τους οποίους η κυβέρνηση επικαλείται, δηλαδή τους παχυλούς μισθούς των εργαζομένων της, αλλά επειδή η ίδια έχει φροντίσει να την απαξιώσει, με μπροστάρη στην ιστορία αυτή την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αρνούταν τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο να καταβάλλει οφειλές ύψους μισού και πλέον εκατομμυρίου, από ανεξόφλητους λογαριασμούς και χαράτσια.
 Και αυτό το θέμα είχε αποκαλύψει το Hot Doc, ενώ το αρμόδιο υπουργείο, σε απάντησή του στη Ραχήλ Μακρή η οποία είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, είχε επικαλεστεί προσωπικά δεδομένου, αρνούμενο να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και αδιαφορώντας προκλητικά για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το γεγονός βέβαια ότι προσωπικά δεδομένα δεν υφίστανται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως είναι τα κόμματα, ούτε μπορούν να αποκρύπτονται στοιχεία από βουλευτές, εφόσον δεν αφορούν απόρρητα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα αμυντικά σχέδια της χώρας, ουδόλως είχε απασχολήσει τους αρμόδιους. 
Φέρνουν τη «μικρή ΔΕΗ» 
Στο μεταξύ, στον απόηχο της πλήρους απαξίωσης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «μικρή ΔΕΗ», πιθανότατα κι αυτό με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια ακόμη και την επόμενη Παρασκευή ή το Σάββατο. 
Ήδη για το θέμα αυτό, έχουν αναγγελθεί από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ έχει κατατεθεί σχέδιο στην Επιτροπή, με βασικά αιτήματα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αφού, όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, «η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τον όμιλο ΔΕΗ». Παράλληλα ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση αν αποφασίσει να φέρει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος δημιουργεί απλώς άλλοθι για να μπορεί να επικαλείται ότι έχει περάσει την όποια σύμβαση από το Κοινοβούλιο και σε καμιά περίπτωση δεν προωθεί τη διαφάνεια», ανέφερε σχετικά η Ραχήλ Μακρή στη σημερινή ομιλία της στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι «έσω της διοίκησης της ΔΕΗ, που την τοποθετείτε με κομματικά κριτήρια, υποχρεώνατε τη ΔΕΗ να συνεργάζεται με γερμανικούς κολοσσούς και της προκαλούσατε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για την απαξιώσετε και να μπορείτε να ισχυριστείτε ότι πρέπει να την πουλήσετε. Έτσι πείθετε τους πολίτες ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ακριβά γιατί δήθεν φταίνε οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς» συμπλήρωσε και διερωτήθηκε «οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υπέγραφαν τις συμβάσεις με τους απατεώνες; 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι που τα άρπαξαν μαζί με στελέχη των γερμανικών εταιριών;». «Στις μεθοδεύσεις είστε πρώτοι. Στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος όμως πάσχετε. Όσο για την ανάπτυξη, το μόνο που κάνετε είναι απλά να την ονειρεύεστε. Διολισθαίνετε επικίνδυνα όταν χλευάζετε τους θεσμούς», κατέληξε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

http://www.koutipandoras.gr/article/116841/ta-aiolika-parka-kai-i-mikri-dei-epanaferoyn-sto-proskinio-tis-apokalypseis-toy-hot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News