Dei Energy News

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Συσκέψεις σε Δυτική Μακεδονία και Έδεσσα για τη «μικρή ΔΕΗ»

Τρόπους αντίδρασης στα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ» αναζητούν οι φορείς της αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία και την Έδεσσα που συγκαλούν συνεδριάσεις για το εν λόγω ζήτημα.
«Το θέμα είναι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος ..
Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή την απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Υπάρχει τρόπος να οργανωθούν κάποια πράγματα. Θα πρέπει όλοι μαζί να προβούμε σε μια κίνηση ώστε να "νεκρώσει" η Δυτική Μακεδονία, ο ενεργειακός άξονας της χώρας, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην περιοχή» προσθέτει.
Για όσα έγιναν μέχρι στιγμής, σχολιάζει ότι ο Δήμος Κοζάνης αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για τη μικρή ΔΕΗ.
«Για μας, αυτό που επιχειρείται είναι η διάλυση της ΔΕΗ, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την περιοχή και θα τη "γυρίσει" πολλά χρόνια πίσω. Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους καθώς σχετίζεται με τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αφορά όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία» υπογραμμίζει με αφορμή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης το απόγευμα. Την ίδια ώρα θα συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας με το ίδιο αντικείμενο.
Τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ επικαλείται, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αποφεύγει να προδιαγράψει την αποψινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο επισημαίνει ότι πρόκειται για θέμα που έχει να κάνει με τα ζωτικά συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και "αγγίζει" παράλληλα τις ανειλημμένες, βάσει νομοθεσίας, υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, ως κύριου μετόχου της ΔΕΗ, στην τοπική κοινωνία.
Θέμα εξαίρεσης της Έδεσσας από τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ» θέτει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος συγκαλεί αύριο έκτακτη σύσκεψη των φορέων της περιοχής. «Στην Έδεσσα, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διαχειρίζονται το νερό του τόπου σε χρονικά διαστήματα που δεν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Το νερό, αφού παράγει ρεύμα, κατεβαίνει από το μεγάλο ποτάμι της πόλης, τον Εδεσσαίο, στους καταρράκτες και καταλήγει σε μια δεξαμενή όπου αποθηκεύεται για να υδρεύσει στη συνέχεια τα χωράφια του κάμπου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση αφορά την ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χρήση του νερού στην τουριστική και αγροτική ζωή της περιοχής» σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 http://energypress.gr/news/Syskepseis-se-Dytikh-Makedonia-kai-Edessa-gia-th-mikrh-DEH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News