Dei Energy News

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Πετράκος: Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια καινούρια εταιρία, την οποία θα πουλήσει στη συνέχεια. Αυτό το βαφτίζουν "μικρή ΔΕΗ", στην πράξη, όμως, πρόκειται για "μεγάλη ΔΕΗ", για την καλή ΔΕΗ. Σε αυτό το πακέτο είναι οι σύγχρονες μονάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο «οι δανειστές θέλουν να ξεκοκκαλίσουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, καθώς η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 6 δισ. ευρώ και..
έχει και κέρδη. Άρα, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί των δανειστών ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μία κερδοφόρα επιχειρήση, που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά -το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας».

Ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ λέει ακόμη πως «από την ημέρα που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή κατανάλωση κατά 102% και 76,5% στις επιχειρήσεις. Άρα η ιδιωτικοποίηση έφερε τρομακτικές αυξήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια οι πέντε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, πέρα από τα χρήματα που πήραν για το ρεύμα που πούλησαν, εξασφάλισαν επιδοτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή δυόμισι φορές περισσότερα από το λεγόμενο πλεόνασμα, που μοίρασε η κυβέρνηση».

Η συνέντευξη του Θανάση Πετράκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επενδύει πολιτικά στην υπόθεση της ΔΕΗ και ο κ. Τσίπρας καλεί απόψε κοινωνικούς φορείς, κόμματα, συνδικαλιστές και στελέχη της αυτοδιοίκησης σε μια εκδήλωση με στόχο, όπως λέει, να συγκροτηθεί ένα πλατύ παλλαϊκό κοινωνικό μέτωπο για την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ποιο είναι το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας;

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο, δεν θέλουμε να καπελώσουμε, αλλά να συμβάλουμε, ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Είναι η επιχείρηση, που συνδέεται με την ενέργεια, τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης κάθε τόπου μαζί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν έχεις φτηνό χρήμα και φτηνή ενέργεια, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε έναν τόπο.

Ερ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει, πάντως, ότι διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες...
Απ: Στην Ελλάδα, το 46,5% της ενέργειας το ελέγχουν οι ιδιώτες. Το 53% της εγκατεστημένης ισχύος το ελέγχει η ΔΕΗ. Άρα σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της ενέργειας. Δεύτερον, η ΔΕΗ δεν είναι πλέον δημόσια 100%, αλλά το 49% έχει ήδη πουληθεί και στο Δημόσιο ανήκει τυπικά το 51%. Δεν είναι, όμως, ούτε καν το 51%, αλλά το 34%, διότι ήδη το 17% έχει δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και δεν έχει πουληθεί ακόμη. Η εγκατεστημένη ισχύς που υπάρχει στη χώρα είναι υπερδιπλάσια από αυτή που χρειαζόμαστε. Από την ημέρα που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή κατανάλωση κατά 102% και 76,5% στις επιχειρήσεις. Άρα η ιδιωτικοποίηση έφερε τρομακτικές αυξήσεις. Γιατί αυξήθηκε το κόστος του ρεύματος; Γιατί η ΔΕΗ πληρώνει ακριβά τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, που έχουν επενδύσει, και αγοράζει φθηνά. Τα τελευταία τρία χρόνια οι πέντε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, πέρα από τα χρήματα που πήραν για το ρεύμα που πούλησαν, εξασφάλισαν επιδοτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή δυόμισι φορές περισσότερα από το λεγόμενο πλεόνασμα, που μοίρασε η κυβέρνηση. Η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα είναι σήμερα 14.500 μεγαβάτ και αυτό που μας χρειάζεται είναι κατά μέσο όρο 7.500 μεγαβάτ ημερησίως.

Ερ: Η κυβέρνηση λέει πάντως ότι η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» είναι μνημονιακή υποχρέωση...

Απ: Ναι, είναι μνημονιακή υποχρέωση, το ερώτημα είναι όμως γιατί εντάχθηκε στο μνημόνιο; Γιατί οι δανειστές θέλουν να ξεκοκαλίσουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 6 δισ. ευρώ και έχει και κέρδη. Άρα, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί των δανειστών ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μία κερδοφόρα επιχείρηση, που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά -το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας.

Στις 24 Ιουλίου του 2013 η κυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου που ποτέ δεν έφεραν στη Βουλή, αποφάσισε να πουλήσει τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ κατά 66%, δηλαδή τη ραχοκοκκαλιά της ΔΕΗ. Δεύτερον, αποφάσισε να δώσει το 17% του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ και τρίτον, να σπάσει τη ΔΕΗ σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι θα έχει το 30% του παραγωγικού δυναμικού, δηλαδή υδροηλεκτρικά, λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία, την πιο καινούρια μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, το 30% των εργαζομένων και το 30% των πελατών, δηλαδή δύο εκατομμύρια πελάτες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια καινούρια εταιρεία, την οποία θα πουλήσει στη συνέχεια. Αυτό το βαφτίζουν «μικρή ΔΕΗ», στην πράξη όμως πρόκειται για «μεγάλη ΔΕΗ», για την «καλή ΔΕΗ». Σε αυτό το πακέτο είναι οι σύγχρονες μονάδες, το μεγαλύτερο μέρος είναι υδροηλεκτρικά έργα που είναι επίσης και έργα πολλαπλού σκοπού, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, είναι επίσης ορυχεία. Είναι όλος ο νομός Φλώρινας με λίγα λόγια. Είναι από τις πιο σύγχρονες μονάδες, και λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο. Μαζί με την άδεια της Μελίτης 2, αυτή η «μικρή ΔΕΗ» θα έχει δυνατότητα 2.800 Μεγαβάτ. Σημειώστε 2.700 Μεγαβάτ στους ιδιώτες, 3.300 έχουν οι ιδιώτες φυσικό αέριο σε μονάδες, πάμε στα 6.000, γύρω στις 3.500 με 4.000 είναι αιολικά/φωτοβολταϊκά, πάμε στις 10.000. Άρα αυτό που θα μείνει και το ονομάζουν «μεγάλη ΔΕΗ» είναι ένα μεγάλο ψέμμα, διότι αυτό που θα μείνει στη δημόσια ΔΕΗ θα είναι οι παλιές μονάδες, οι οποίες δε θα χρειάζονται, διότι όπως σας είπα, η χώρα κάθε μέρα χρειάζεται 7.000 MW και στη σημερινή ημέρα μπορεί να χρειάζεται 8.500-9.000 MW για να δουλέψουν όλα τα κλιματιστικά, εννοώ τη σημερινή ημέρα που είναι καύσωνα. Άρα, μιλάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας, απόλυτη, δε μένει τίποτα στο Δημόσιο. Δηλαδή, το δημόσιο αγαθό, που λέγεται ενέργεια, θα είναι κατά 100% ιδιωτικοποιημένο στην ουσία.

Ερ: Το ερώτημα είναι, και θα κλείσουμε μ΄αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μελλοντική κυβέρνηση, τι θα κάνει; Θ΄αναγνωρίσει αυτήν την κατάσταση, ή όχι;

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη το απόγευμα, είπε: δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα τρία αυτά συστατικά της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή, την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το 17% και τη «μικρής» ΔΕΗ. Για εμάς, δεν παράγει πολιτικά και νομικά αποτελέσματα η συγκεκριμένη μνημονιακή πράξη τής 24ης Ιουλίου. Δεν αναγνωρίζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Κι αυτή είναι μία προειδοποίηση προς άπαντες. Να το ξέρουν, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα του μελήματα, θα είναι να επαναφέρει ό,τι έχει προλάβει, εάν προλάβει η κυβέρνηση να φέρει εις πέρας αυτό το εθνικό πολιτικοοικονομικό έγκλημα. Εάν προλάβει όμως, που επαναλαμβάνω, δεν θα προλάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναφέρει σε ό,τι ήταν πριν αυτές τις πράξεις, πριν τις 24 Ιουλίου 2013.

«Δεν θέλουμε να καπελώσουμε, αλλά να συμβάλουμε, ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης της χώρας» υποστηρίζει ο κ. Πετράκος και προσθέτει: «Δεν αναγνωρίζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Κι αυτή είναι μία προειδοποίηση προς άπαντες. Να το ξέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα του μελήματα, θα είναι να επαναφέρει σε ό,τι ήταν πριν αυτές τις πράξεις, πριν τις 24 Ιουλίου 2013».
Πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο για τη ΔΕΗ, αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Μεσσηνίας, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δημιουργία της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ"».


Την άποψη πως ακόμα και αν ψηφιστεί από τη Βουλή το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» θα πρέπει να μείνει ανενεργό έως ότου υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, τόνισε πως η κοινωνική πίεση μπορεί να αφήσει ανενεργή τη «μικρή ΔΕΗ» και τους επενδυτές «να το σκεφτούν».
Μάλιστα ο κ. Βούτσης είπε πως πρόκειται για «λεγόμενους επενδυτές» καθώς τα δίκτυα είναι ήδη έτοιμα, δεν πρόκειται για επενδύσεις αλλά για deal που αφορούν προνομιακές θέσεις μετά την κρίση «σε παράγοντες εθνικούς και εγχώριους».
Εκτίμησε επίσης, πως η «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
«Γιατί να τα δώσουμε όλα αυτά; Δε μπορώ να τα καταλάβω. Είναι έτοιμα πράγματα δεν είναι επενδυτές που θα ανοίξουν πχ νέους δρόμους» είπε ο κ. Βούτσης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί μια τέτοια εξέλιξη είναι για το καλό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News