Dei Energy News

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αυτοί είναι οι τέσσερις επενδυτές που συνεχίζουν στο διαγωνισμό για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε σήμερα από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η λίστα των υποψήφιων επενδυτών που πληρούν τους όρους για να συνεχίσουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε μία από τις 5 εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρχικά ενώ προκρίθηκαν οι υπόλοιπες ..
τέσσερις, οι οποίες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών, το Δημόσιο θα αγοράσει το υπόλοιπο 34% στην τιμή που θα προκύψει από το διαγωνισμό.
Την εισήγηση για την έγκριση των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού καταψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης. Σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την «κάθετη και ριζική διαφωνία τους» με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και προσθέτουν ότι «Με βάση αυτή μας τη θέση, δεν ψηφίζουμε καμία εισήγηση που να βοηθά στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, απεναντίας με την ψήφο μας κάθε φορά, συνειδητά θα εμποδίζουμε την υλοποίησή της».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ:
Στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε υποψήφιοι επενδυτές. Μετά την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων από τους Χρηματοοικονομικούς και Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΗ, καθώς και τη μετέπειτα έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, οι ακόλουθοι τέσσερις επενδυτές/ συμπράξεις, κατ΄ αλφαβητική σειρά, προεπιλέγησαν για τη συμμετοχή τους στη Β΄ φάση της διαδικασίας, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ:
  • Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd
  • Public Sector Pension Investment Board
  • State Grid International Development Limited
  • TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni
Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και μεταφέρει με το δίκτυο καλωδίων που διαθέτει το ρεύμα από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στα κέντρα υψηλής τάσης. Πρόκειται για μονοπώλιο με κομβικό ρόλο αφού χωρίς τον ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά δεν υπάρχει ΔΕΗ.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News