Dei Energy News

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Νέα αναβολή στον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, με τροπολογία αλλάζει η ημερομηνία ολοκλήρωσης

Καθυστερήσεις διαφαίνονται στον διαγωνισμό για τη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, καθώς η λίστα με τους προεπιλεγέντες στην επόμενη φάση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί στο διοικητικό συμβούλιο τηςΠαρασκευής, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει.
Ο λόγος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν σχετίζεται με τη short list(σσ: αυτή μάλλον έχει οριστικοποιηθεί από τις τρεις τράπεζες- συμβούλους στο διαγωνισμό), αλλά με ένα διαδικαστικό ζήτημα, που αφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 66%.
Η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε εγκριθεί τοΜάρτιο από τη Βουλή ανέφερε ότι η μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το...
αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Επρόκειτο για ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ορισθεί έπειτα από πιέσειςτης τρόικας με βάση το γενικότερο κλίμα για επιτάχυνση τωνιδιωτικοποιήσεων, αλλά το οποίο εξαρχής ήταν σαφές πως είναι ανέφικτο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ ενημέρωσε πρόσφατα ότι πρώτα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που να αλλάζει την εν λόγω ημερομηνία, και μετά εκείνη να αποστείλει την επίσημη επιστολή προς τις εταιρείες, με την οποία θα τις ενημερώνει ότι πέρασαν στην επόμενη φάση.
Το σκεπτικό είναι ότι όπως είθισται να γίνεται πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, η επιστολή του φορέα υλοποίησης ενός διαγωνισμού ενημερώνει τους επενδυτές όχι μόνο ότι συνεχίζουν στην επόμενη φάση, αλλά και για τα επόμενα βήματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Π.χ. ότι από τον Ιούλιο και μετά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το data room με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, κ.ο.κ.
Η τροπολογία και η επιστολή
Το πρόβλημα λοιπόν είναι δεν μπορεί να σταλεί μια τέτοια επίσημη επιστολή, με χρονοδιαγράμματα πέραν της 30ης Ιουνίου, όταν ο νόμος ορίζει ότι η μεταβίβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στιςεπόμενες 18 ημέρες. Και το ερώτημα, είναι γιατί η τροπολογία δεν κατατέθηκε νωρίτερα, αφού όλοι γνώριζαν ότι το χρονοδιάγραμμα της 30ης Ιουνίου είναι ουτοπικό.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, με τους οποίους επικοινώνησε το Energypress, έχουν διαφορετική άποψη. Επισημαίνουν ότι δεν υφίσταται νομικό θέμα, ότι η λήξη της προθεσμίας δεν αφορά διοικητική πράξη, και ότι η διαδικασία ανακοίνωσης του short list μπορεί να προχωρήσει κανονικά.
Επισημαίνουν όμως παράλληλα ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πράγματι πρόκειται να αλλάξει με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, καθώς μια σειρά από γεγονότα (ευρωεκλογές, κλπ), έχουν καθυστερήσει τις διαδικασίες. Για το θέμα φαίνεται να έχει ενημερωθεί και η Κομισιόν, που συμφωνεί.
Χωρίς να είναι σαφές, αν η ΔΕΗ θα επιταχύνει τη διαδικασία ή θα περιμένει την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, το βέβαιο είναι ότι ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει.
Ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους (ίσως και μέσα στο 2015), φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το τι συνέβη με το ΔΕΣΦΑ.
Κι αυτό, καθώς σε περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ περάσει σε χέρια εταιρείαςεκτός ΕΕ (π.χ. στην China State Grid), της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού θα προηγηθούν οι ίδιες περιπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης με την Κομισιόν, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Αζέρους της Socar.
Όσο για τους προεπιλεγέντες στην επόμενη φάση φαίνεται ότι από τουςπέντε αρχικά ενδιαφερόμενους, οι Ινδοί της Indian Power δεν έχουν ακόμη προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και πως -με βάση τα σημερινά δεδομένα- δεν θα συμπεριληφθούν στο short list.

http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News