Dei Energy News

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τα "Αποκαλυμμένα αποθέματα λιγνίτη" και την "Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας"





Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ανάψει τα τζάκια και η ανάγκη για θέρμανση γίνεται αισθητή σιγά-σιγά και στη υπόλοιπη Ελλάδα. Με την απειλούμενη διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων της Ευρ. Ένωσης προς τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, πρέπει τουλάχιστον να είναι διασφαλισμένη το φετινό χειμώνα η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σε περίπτωση που
χρειαστεί να ... αντιμετωπίσει αυξημένη ζήτηση για θέρμανση των πολιτών. Ωστόσο στον ηλεκτρισμό πάμε απ' το ένα success story στο άλλο: την ώρα που στην Ευρώπη στόκαραν κάρβουνο ενόψει του χειμώνα, στην Ελλάδα η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παραμένει μειωμένη κι αυξήθηκαν οι εισαγωγές.

Το ιστολόγιο έχει θέσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας για τον επερχόμενο χειμώνα εδώ και δυο μήνες, γράφοντας σχετικά:
"Όσοι λοιπόν στοκάρησαν κάρβουνο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι κάτι είχαν ακούσει για την παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν ακούσει ποτέ στο σχολείο ή στην εκκλησία για την παραβολή των "μωρών παρθένων", τρέχουν Αυγουστιάτικα στην Αθήνα να κάνουν συσκέψεις με όσους βρουν στα γραφεία, για να καταλήξουν να εκλιπαρούν την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", μήπως και μας βρουν λίγο φυσικό αέριο να βγάλουμε το χειμώνα. Τα ροδάκινα απούλητα, τα γουναρικά απούλητα, τα ψάρια απούλητα, οι αποζημιώσεις των παραγωγών από την ΕΕ πηγαίνουν στους Βέλγους, Ολλανδούς & Πολωνούς, αλλά όχι στους Έλληνες κι από πάνω εκλιπαρούμε για αέριο, επειδή, στο όνομα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" θέλουμε να κάνουμε "κυρώσεις" σε βάρος της Ρωσίας, παίζοντας παιχνίδια των άλλων, παιχνίδια που ουδόλως εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα. Μήπως κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν "το ποντίκι που βρυχάται" απέναντι στην "αρκούδα";

Αέριο παρακαλούμε πλέον την ΕΕ να μας βρει. Θα παρακαλούμε βέβαια και την Τουρκία, να μη μας κόψει την πρόσβαση στο Αζέρικο αέριο, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει.  Λιγνίτη, που είναι εγχώριος και δεν εξαρτάται από τρίτους, που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα έχουμε το χειμώνα; Μ' αυτά που βλέπουμε απ' τους Έλληνες πολιτικούς θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ερωτήματα που βάλαμε στις 12/8: θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;"

Το θέμα είναι σοβαρό κι έφτασε πλέον και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν πριν λίγες μέρες πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους υπεύθυνους του Τομέα Ενέργειας. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας»

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας»

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία (65%-70%), χωρίς μεγάλες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Παρόλα τα προληπτικά μέτρα τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει περίπτωση η διακοπή της ροής Φ.Α. προς την Ελλάδα να διαρκέσει περισσότερο. Σε περίπτωση που η κρίση διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προβλέπει περιορισμό ή και μηδενισμό των καταναλώσεων των μονάδων φυσικού αερίου.

Με δεδομένο πλέον το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, όσο κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και Ουκρανίας με αφορμή τη Ρωσο-Ουκρανική κρίση, έντονη είναι η ανησυχία για το μέγεθος των επιπτώσεων από την διακοπή της ροής Φ.Α. προς την Ελλάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο.

Η χώρα εκτός των άλλων δεν διαθέτει επαρκείς διασυνδέσεις με γειτονικά ηλεκτρικά δίκτυα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αυξημένες εισαγωγές ρεύματος οπότε αναγκαστικά θα κληθεί η ΔΕΗ, να αυξήσει την παραγωγή της με συμβολή τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των λιγνιτικών της εργοστασίων.

Δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια καθώς και από τις ΑΠΕ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, η μόνη αξιόπιστη λύση για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας είναι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Οι ελλείψεις και οι απαιτήσεις για άμεσες προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ είναι τεράστιες καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω σύνταξης και τηρείται η μνημονιακή απόφαση για τον περιορισμό προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Όπως είναι γνωστό, μόνο για την στοιχειώδη λειτουργία των ορυχείων χρειάζονται 1600 εργαζόμενοι. Συνέπεια αυτών είναι να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΗ και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις φορτίου. Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται και από τη αδυναμία αύξησης παραγωγής της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές της μονάδες όταν εφαρμόστηκε η μείωση παραγωγής ηλεκτρισμού από τις ιδιωτικές μονάδες ΦΑ, μετά την κατάργηση του κέρδους 5 και 10 % επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους. Επιπλέον, η προκήρυξη των 600 μόνιμων θέσεων εργασίας δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός



1. Υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα εφόσον παραστεί έκτακτη ανάγκη; Ποιο το μέγεθος των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και ποια η ποιότητα αυτών;

2.  Έχει προχωρήσει η ΔΕΗ στις απαραίτητες προετοιμασίες για να καλύψει τις πιθανές αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον διακοπή η ροη Φ.Α. από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Ποιο το κόστος των προετοιμασιών αυτών; Θα ζητηθεί από την ΕΕ η κάλυψη του κόστους αυτού;

3. Θα προβεί το υπουργείο σε άμεση προκήρυξη για να προσληφθούν οι άκρως απαραίτητοι εργαζόμενοι για την λειτουργία των ορυχείων και των σταθμών παραγωγής λόγω ιδιαίτερα έκτακτων συνθηκών και στην άρση την μνημονιακής δέσμευσης για μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, τουλάχιστον για τη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ;




Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χάρα

Αποστόλου Ευάγγελος 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News