Dei Energy News

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Επιβεβαίωσε η τρόικα τα «αγκάθια» για το NOME και τα «νέα ΑΔΙ»


Παρέμειναν και μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την τρόικα τα «αγκάθια», δηλαδή οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για τα θέματα των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Δηλαδή, κυρίως, για το περιεχόμενο του προτεινόμενου από τη ΡΑΕ θεσμικού πλαισίου για τις δημοπρασίες λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος τύπου NOME, και για το προτεινόμενο
πλαίσιο σχετικά με την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δεν υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα αυτά, παρά μόνον για το χρονοδιάγραμμα, όπου ετέθη επιτακτικά η απαίτηση να έχουν σταλεί τα τελικά σχέδια εντός του Οκτωβρίου. Όσον αφορά το περιεχόμενο των αλλαγών, οι τροϊκανοί παρέπεμψαν ουσιαστικά στις παρατηρήσεις που είχε καταθέσει το τεχνικό κλιμάκιο κατά τις συζητήσεις του με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ. Είπαν δηλαδή απλώς «τροποποιήσετε τα σχέδια για NOME και νέα ΑΔΙ με βάση τα όσα σας είπαν οι τεχνοκράτες μας».
Όπως είχε αποκαλύψει σε σχετικό δημοσίευμα το energypress, όσον αφορά τις δημοπρασίες NOME, κάποια τουλάχιστον από τα ερωτηματικά των τροικανών  αφορούν  το κατά πόσον οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν υπερβολική στήριξη των βιομηχανιών. Σχετικά με την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας  δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ενίσχυση, μέσω των «νέων ΑΔΙ», των μονάδων που παρέχουν ευελιξία στο σύστημα. Φέρονται όμως να διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκαταστημένης ισχύος.
Ενημέρωση έγινε επίσης, κατά τη συνάντηση των κ.κ. Μανιάτη και Παπαγεωργίου με την τρόικα, για τους διαγωνισμούς πώλησης του ΑΔΜΗΕ (ολοκλήρωση εντός Δεκεμβρίου), για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Μικρής ΔΕΗ (όπου ζητήθηκε από τους τροϊκανούς να προσληφθεί άμεσα από τη ΔΕΗ ο σύμβουλος για την απόσχιση του 30% και δημιουργία της νέας επιχείρησης), και την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ προς τους εκπροσώπους των δανειστών, εντός του Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, παρότι η διαπραγμάτευση με τους μετόχους των ΕΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί.  Επίσης εντός των ημερών το ΥΠΕΚΑ αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για το μέτρο εφαρμογής της διακοψιμότητας.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Epibebaiwse-h-troika-ta-agkathia-gia-to-NOME-kai-ta-nea-ADI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News