Dei Energy News

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ναι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος λέει ο ΑΔΜΗΕ για το 2016

Η μελέτη είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έργο του ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ήταν να διερευνήσει τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας σε βάθος 10ετίας και τα πορίσματα αυτής της μελέτης είναι κομβικά για μια σειρά από ανοιχτά θέματα που αφορούν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του EnergyPress η μελέτη παραδόθηκε και επίσημα και τα όσα συμπεραίνει είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα με βασικό το πόρισμα ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος για το 2016.
Ειδικότερα, η εξειδικευμένη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, που εκπονήθηκε
ενόψει της αναδιοργάνωσης του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, την οποία και επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο αυτή η ΡΑΕ, καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα πόσα MW απαιτούνται για να καλύπτονται οι 4 πυλώνες εφεδρείας του νέου συστήματος (διαθεσιμότητα ισχύος, ευελιξία, στρατηγικά αποθέματα και απόκριση ζήτησης) και πόσο στοιχίζει κάθε πυλώνας, καθώς και το σύνολο του νέου Μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι τα βασικά στοιχεία της μελέτης, που είχαν δοθεί στο ΥΠΕΚΑ, ήδη αξιοποιήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα «νέα ΑΔΙ».
Πιο αναλυτικά η μελέτη αναφέρει κωδικοποιημένα τα εξής:
• Αναμένεται ότι μετά το 2016 θα αρχίσουν να καταγράφονται ανάγκες για εισαγωγές ρεύματος. Οι ανάγκες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά στο διάστημα μέχρι το 2020.
• Η πτωτική πορεία της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι η χώρα διανύει περίοδο ύφεσης, δημιουργεί ψευδή εντύπωση ότι δεν υπάρχζει πρόβλημα επάρκειας. Αυτό αναμένεται να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, όταν δηλαδή αντιστραφεί η πορεία ύφεσης και η χώρα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.
• Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς θα υπάρξουν αποσύρσεις πεπαλαιωμένων μονάδων, ενώ θα αυξηθεί η κατανάλωση του διασυνδεδεμένου συστήματος λόγω διασύνδεσης των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης.
• Τέλος η μελέτη, προκειμένου να προσδιορίσει το ύψος των αναγκών του συστήματος σε MW, λαμβάνει υπόψη πιθανές βλάβες ή άλλα προβλήματα, όπως το πρόσφατο συμβάν με την πυρκαγιά στην Πτολεμαΐδα.


 http://www.energypress.gr/news/reuma/Nai-yparhei-problhma-eparkeias-ishyos-leei-o-ADMHE-gia-to-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News