Dei Energy News

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Συνάδελφοι, οι πλειοψηφίες στα ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των Συλλόγων δεν μπορούν να μπουν επικεφαλής στον αγώνα





 
ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ   ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ   ΔΕΗ

Ανακοίνωση
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
  Η κατάσταση των εργαζομένων καθημερινά χειροτερεύει. Η κυβέρνηση, εντείνει την  επίθεση σε  μισθούς, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ολοκληρώνει την  ιδιωτικοποίηση  τομέων οικονομίας  στρατηγικής σημασίας.  Η όποια ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί σε τσακισμένα δικαιώματα και ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης.
  Σύμφωνα με τα σχέδιά τους - που έχουν ανακοινωθεί από την άνοιξη - το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο της πλήρους απελευθέρωσης, της διάλυσης και του ξεπουλήματος της Δ.Ε.Η. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι υπόθεση λίγων μηνών. Τμήματα της Εμπορίας και της Παραγωγής θα πουληθούν και από ό,τι απομείνει θα ιδιωτικοποιηθεί ένα επιπρόσθετο  17%. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέα σαρωτική επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, σε υγεία και πρόνοια.
  Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, ότι οι προοπτικές αυτές θα αφήσουν στο απυρόβλητο τους Μηχανικούς. Η πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν είναι ενιαία, βασίζεται στην πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων και καταχτήσεων και κανένας δεν πρόκειται να εξαιρεθεί.  Άλλωστε οι σαρωτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα διδακτικές για όλους: οι συνέπειες για τους Μηχανικούς υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μειώσεις μισθών) πολύ χειρότερες από ό,τι για άλλες κατηγορίες εργαζομένων με τις οποίες θα μοιραστούμε το ζοφερό μέλλον που μας προετοιμάζουν. Αυτό μας υποχρεώνει σε κοινό μέτωπο και αγώνες μαζί τους.    
  Ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη  το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ είναι σε κατάσταση διάλυσης με ευθύνη της πλειοψηφίας. Αυτοί που στήριξαν όλες τις επιλογές από την απελευθέρωση της αγοράς η.ε. (1999) μέχρι τον διαχωρισμό, δεν ... μπορούν να «τα βρουν» για την συγκρότηση προεδρείου τόσο στην ΕΤΕ όσο και στη ΓΕΝΟΠ!!
  Η πλειοψηφία του σ.κ. και στη ΓΕΝΟΠ  και στο Σύλλογό μας ουσιαστικά στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζεται και ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια άσφαιρη κριτική σε διαδικαστικά ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της διαμόρφωσης του Κώδικα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Στη συζήτηση στο Δ.Σ. του Συλλόγου όλες οι παρατάξεις, εκτός από την Ε.Σ.Κ., έκαναν προτάσεις «βελτίωσης», αντί να καταγγείλουν την πολιτική της λεγόμενης απελευθέρωσης και τις ολέθριες συνέπειές της. Σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες αρνητικές εξελίξεις η πλειοψηφία του Δ.Σ.  αντί  να κηρύξει συναγερμό και να προετοιμάσει τους συναδέλφους για τους σκληρούς και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την αναμονή. Συνεχίζει να διαπνέεται από τη λογική του μικρότερου δήθεν κακού αλλά και  την αυταπάτη ότι όλες αυτές οι εξελίξεις μπορεί τελικά να μην έχουν αρνητικές συνέπειες στους Μηχανικούς. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται απλά και μόνο στην διοργάνωση ημερίδας για να «ακουσθούν τεκμηριωμένα επιχειρήματα κατά της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Βέβαια η πορεία της ΔΕΗ την τελευταία εικοσαετία είναι αποτέλεσμα των επιλογών του κεφαλαίου και της Ε.Ε., της απελευθέρωσης και αυτών που την στήριξαν και όχι βέβαια γιατί δεν ακούσθηκαν τα κατάλληλα επιχειρήματα ενάντια στις επιλογές αυτές.
  Στη διάρκεια του καλοκαιριού έγινε προσπάθεια από δυνάμεις κυρίως της ΠΑΣΚΕ, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται σαν «αντιμνημονιακές», να συγκροτήσουν με την ανοιχτή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ το μπλοκ του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κρύβοντας από τους εργαζόμενους τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης ενδιαφέρονται απλά για την απομάκρυνση της σημερινής αντιλαϊκής κυβέρνησης και την αντικατάστασής της από μια άλλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων «αντιμνημονιακών». Μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μια διαφορετική συνταγή διαχείρισης του καπιταλισμού με την οποία βέβαια τίποτε δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας  και της Ε.Ε. η αντιλαϊκή πολιτική είναι μονόδρομος. Όσοι υπόσχονται φιλολαϊκή ανάπτυξη  χωρίς ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την Ε.Ε. λένε  ψέματα.
  Ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, αυτός δηλαδή που έβαλε την υπογραφή του, με την σύμφωνη γνώμη της ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ, ανάμεσα στα άλλα και στην κατάπτυστη  ΕΣΣΕ του Μάιου του 2012, συμμετείχε δραστήρια στη προσπάθεια αυτή. Θυμίζουμε ότι η Σύμβαση αυτή περιείχε αυτούσια και τα δύο μνημόνια δηλ. μειώσεις μισθών-απολύσεις. Επισημαίνουμε την στάση απροκάλυπτης στήριξης που κράτησε απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (τόσο γενικότερα, όσο και τα συνδικαλιστικά της στελέχη στη ΔΕΗ) Το γεγονός αυτό μαζί με την συγκρότηση  κοινών ψηφοδελτίων με τον  ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά συνδικάτα και συλλόγους (και στο δικό μας)  δείχνει το εύρος των διεργασιών για την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής του σχήματος αυτού που κρύβεται πίσω από «αγωνιστικές» και «επαναστατικές» μεγαλοστομίες.
  Καλούμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν και να καταδικάσουν  αποφασιστικά τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Οι επιθέσεις σε μετανάστες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, η πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως βέβαια και οι κατεγιστικές αποκαλύψεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ρόλο της: είναι σάρκα από την σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος, οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους τσακίσουν και μαζί με αυτούς και το σύστημα που υπηρετούν. Το ναζισμό δεν μπορεί να ανιμετωπίσει το σάπιο αστικό κράτος, αλλά η λαϊκή συμμαχία που θα στοχεύει να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει ναζιστικά μορφώματα. 
  Συνάδελφοι, οι πλειοψηφίες στα  ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των Συλλόγων δεν μπορούν να μπουν επικεφαλής στον αγώνα για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί συμφωνούν με την ουσία της. Απέναντι σε αυτή την επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η  οργάνωση της πάλης από τα κάτω, η όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τους εκπροσώπους της στο συνδ. κίνημα. Η μαζικοποίηση της πάλης, η κλιμάκωσή της με ξεκάθαρους ταξικούς στόχους, με πλατιά συσπείρωση, η δημιουργία συμμαχιών, για να μην περάσουν τα μέτρα, με μακρύ αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τη στρατηγική της ΕΕ.  Να πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα οι αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από συλλογικές συζητήσεις, για να ξεπερνιέται ο φόβος, να σπάει η απογοήτευση. Να πάρει την ευθύνη κάθε εργαζόμενος και στην απόφαση και στην οργάνωση της δράσης.
  Καλούμε τους συναδέλφους να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης  για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, της «μικρής ΔΕΗ» και της παραπέρα «μετοχοποίησης». 
  Να αγωνισθούμε  για να αποτρέψουμε την νέα επίθεση  στους μισθούς και στο ασφαλιστικό σύστημα. Για μόνιμη και σταθερή απασχόληση με  πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψηφίστηκαν πριν και μετά το μνημόνιο
  Για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα ενέργειας που θα σχεδιάζει με κριτήριο την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ασφάλεια και όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής η.ε. θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.
                                                                                           Σεπτέμβριος 2013
              ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News