Dei Energy News

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τι σημαίνουν οι φοραπαλλαγές για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών


Πακέτο φοροαπαλλαγών για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα, και παράλληλα να δοθεί ώθηση στην "παγωμένη" αγορά της οικοδομής.
Στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτης πρότεινε να καθιερωθεί φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για δαπάνες ως 15.000 ευρώ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών εξετάζει θετικά
την πρόταση.
Η φοροαπαλλαγή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ’ Οίκον", για το οποίο όπως είπε ο κ. Μανιάτης το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Το κίνητρο για κάποιον που θέλει να αναβαθμίσει το σπίτι του είναι ότι θα πληρώσει 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000-3.500 ευρώ (σσ: εφόσον φορολογείται με συντελεστή 26%), θα τα «γλιτώσει», καθώς θα εκπέσουν από το φόρο εισοδήματος.
Πρόκειται για μέτρο που απευθύνεται σε καταναλωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν ένα τέτοιο ποσό, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Εν δυνάμει ωφελούμενοι θα μπορούσαν να είναι τα 500.000 νοικοκυριά, που έχουν καταναλώσεις ηλεκτρισμού από 2.500 κιλοβατώρες / 4μηνο και πάνω. Συνολικά, από τα 5,5 εκατ. κατοικιών της χώρας, τα 4 εκατομμύρια ανήκουν σε ιδιοκτήτες με καταναλώσεις ρεύματος πάνω από τις 800 κιλοβατώρες/4μηνο, που είναι και το ελάχιστο όριο.
Το δε, κόστος μιας τέτοιας ρύθμισης θα καλυφθεί από το ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων (από τους επαγγελματίες της οικοδομής) για τις ενεργειακές εργασίες.
Στα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι άνω του 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News