Dei Energy News

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΛΑΓΗΕ:Να δούμε ποιος θα πληρώσει τους στόχους για τις ΑΠΕ


Έμμεσα επικριτικός για την «πράσινη» ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εμφανίστηκε με δηλώσεις του στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειεας) Αναστάσιος Γκαρής, δηλώσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα από ένα μάνατζερ που προηγουμένως είχε χρηματίσει διευθύνων σύμβουλος  της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

«Η Κοινότητα θέτει στόχους, αλλά να δούμε ποιος θα πληρώσει το..

στόχο του 2030 για τις ΑΠΕ», είπε στη Voria.gr ο κ. Γκαρής, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν και παραμένει υπέρμαχος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της αγοράς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παραγωγικές μονάδες με το μικρότερο κόστος.

«Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ τα αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτερες από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού κι' αυτό γιατί η πολιτική που ακολουθείται τις αναγκάζει να προσαρμόζονται σε ένα μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε.

Φυσικά στο εθνικό μας ενεργειακό τοπίο, πέραν της ΔΕΗ, υπάρχουν και όλοι οι άλλοι παραγωγοί. Είναι αυτοί στις Ανανεώσιμες, στο φυσικό αέριο,  στις συνδυασμένες μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Κοινοτικός στόχος για τις ΑΠΕ ως το 2030, είναι η αύξηση της συμμετοχής τους στο 27% του ενεργειακού μίγματος, στόχος που αφορά όλη την Ένωση και όχι την κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Ο συγκεκριμένος στόχος, από τους κλάδους των  ΑΠΕ, θεωρείται μη ικανοποιητικός και, από κάποιους, χαρακτηρίστηκε «μη στόχος».

Στον κ. Γκαρή, που ήταν ομιλητής στο 8ο συνέδριο για την Ενέργεια στην Ν.Α. Ευρώπη, η Voria.gr, έθεσε το θέμα που έχει εδώ και πολλούς μήνες απασχολήσει την αγορά ενέργειας και ειδικότερα τον κλάδο των ΑΠΕ, με τα μεγάλα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες, το πολυσυζητημένο new deal, τα κουρέματα στις εγγυημένες τιμές των παλιών συμβολαίων, την αύξηση του τέλους του ΕΤΜΕΑΡ, τις πολύμηνες οφειλές στους παραγωγούς κ.ο.κ.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν, ο κ. Γκαρής έδωσε πολύ λακωνικές απαντήσεις: « Ο ΛΑΓΗΕ έχει σαν κύριο αντικείμενο τον προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν σχεδιάζει, ούτε χαράζει πολιτική».

Σε ό,τι μάλιστα αφορά στα μεγάλα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Ο ΛΑΓΗΕ δεν νομοθετεί, δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα. Ο ΛΑΓΗΕ εισπράττει χρήματα και δίνει χρήματα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Πολιτεία και η Πολιτεία θα πρέπει να το λύσει».


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News