Dei Energy News

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Βρετανία: οι Συντηρητικοί βάζουν τέλος στις επιδοτήσεις των αιολικών!


Πολλά μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω απ' τα αιολικά στη Βρετανία, μετά την ξεκάθαρη θέση των Συντηρητικών ότι, εάν εκλεγούν το 2015, θα διακόψουν τις επιδοτήσεις για όλα τα νέα αιολικά.
Η τελευταία εξέλιξη λοιπόν είναι ότι ο Συντηρητικός Υπουργός Ενέργειας, Μάικλ Φάλον, είπε πριν λίγες μέρες ότι, εάν οι Συντηρητικοί εκλεγούν αυτοδύναμοι το 2015, θα καταργήσουν όλες τις επιδοτήσεις μέσω των λογαριασμών ρεύματος για όλα τα χερσαία αιολικά και θα ... περάσουν το σχεδιασμό για όλα τα νέα έργα στα τοπικά ...συμβούλια, που θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν την εγκατάσταση νέων αιολικών.

Τόσο τα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα όσο κι αυτά που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί δεν θα θιγούν απ' τις νέες ρυθμίσεις και θα παραμείνουν προκειμένου η Βρετανία να καλύψει τους στόχους για το 2020 και την υποχρέωση προς την ΕΕ. Ήδη έχουν εγκατασταθεί περίπου 4000 ανεμογεννήτριες, ενώ άλλες 3000 έχουν λάβει άδεια, συνολικά περίπου 13,8GW.

Μιλώντας ο Φάλον "χρύσωσε το χάπι", καθώς είπε ότι "είμαστε αφοσιωμένοι στην περικοπή των εκπομπών CO2. Οι ΑΠΕ, περιλαμβανομένων των χερσαίων αιολικών, έχουν ρόλο-κλειδί στο μελλοντικό μας ενεργειακό σχεδιασμό. ΑΛΛΆ, τώρα έχουμε αρκετά χερσαία αιολικά, πληρωμένα απ' τους λογαριασμούς ρεύματος, για να πετύχουμε τις δεσμεύσεις μας για τις ΑΠΕ και δεν υπάρχει απαίτηση για άλλες".

Πριν από ένα μήνα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, σύμμαχοι των Συντηρητικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, είχαν αντιταχθεί στην ιδέα της διακοπής της ενίσχυσης των αιολικών, γι' αυτό κι ο Φάλον μίλησε για αυτοδύναμη εκλογή. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης των Βρετανών ΑΠΕτζήδων είπε ότι μια τέτοια ενέργεια των Συντηρητικών θα βλάψει τις "επενδύσεις" κι αμόλησε το μόνιμο ψέμα των αιολικών "τα χερσαία αιολικά είναι η πιο φθηνή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και θα είναι πιο φθηνή απ' τα νέα πυρηνικά". Κουβέντα φυσικά για το ό,τι τα αιολικά έχουν μόλις 10% αξιοπιστία κατά τον ΑΔΜΗΕ, κουβέντα για το ότι είναι τυχαία και περιστασιακή ενέργεια που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την σταθερή και αδιάλειπτη πυρηνική, κουβέντα για την εντελώς απαραίτητη στρεφόμενη εφεδρεία για υποστήριξη των αιολικών, κουβέντα για την απαραίτητη αποθήκευση σε αντλησιοταμίευση, κουβέντα για τα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης που χρειάζονται για να διαχυθεί το πρόβλημα της στοχαστικότητας των αιολικών.
Ο εκπρόσωπος μάλιστα δεν δίστασε να πετάξει και το γάντι στους Συντηρητικούς, λέγοντας ότι  "Δυστυχώς, φαίνεται ότι φτάσαμε στο σημείο που ο Φάρατζ υπαγορεύει την ενεργειακή πολιτική των Συντηρητικών!"

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/11/21/article-2510936-198E783300000578-795_634x380.jpg

Το Νοέμβριο τόσο η Sun όσο και η Daily Mail είχαν γράψει ότι ο Κάμερον έδωσε εντολή στους ανθρώπους του "να ξεφορτωθούν αυτά τα πράσινα σκ...ά" από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Εννοούσε βέβαια τις επιδοτήσεις και τους φόρους των ΑΠΕ, που είναι ενσωματωμένα στους λογαριασμούς ρεύματος. Φυσικά η έκφραση διαψεύστηκε επίσημα, αλλά επίσης επίσημα επιβεβαιώθηκε το συναίσθημα πίσω απ' την έκφραση. Ισχυροί παράγοντες των Συντηρητικών πιέζουν όχι μόνο για διακοπή των επιδοτήσεων των αιολικών, αλλά ακόμα και για έναρξη αποσυναρμολόγησης των υπαρχουσών, καθώς τις βλέπουν ως μια "μουντζούρα στον ορίζοντα"!

Ο Φάλον ωστόσο απέκλεισε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι οι ανεμογεννήτριες που υπάρχουν θα παραμείνουν στο σύστημα, καθώς έχουν άδεια και βοηθούν στην επίτευξη των στόχων για το 2020. "Νομικά έχουν άδεια να λειτουργούν, δεν γίνεται να αποσυναρμολογηθούν. Έχουν μια διάρκεια ζωής 15-20 ετών και είμαστε κολλημένοι μ' αυτές. Η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων θα είναι απόφαση της αγοράς, στο μέλλον θα γίνονται με απόφαση της τοπικής κοινότητας και χωρίς επιδοτήσεις".

Ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης υφυπουργός ενέργειας Εντ Ντέιβι καταδίκασε τις δηλώσεις του Φάλον, αλλά ο εκπρόσωπος ενέργειας του Φάρατζ είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε όλα τα αιολικά, τόσο τα χερσαία όσο και τα υπεράκτια, καθόσον κάνουν οικονομική ζημιά. Και οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές δείχνουν το Φάρατζ να προηγείται με 38% στη Βρετανία, μπροστά απ' τα σκουριασμένα παραδοσιακά κόμματα,  (Εργατικοί 27%, Συντηρητικοί 18%).

Στο τέλος Μαρτίου σας λέγαμε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών του 2015. Τώρα φαίνεται ότι το ζήτημα γίνεται κορυφαίο, αφού, όταν θέλεις να κερδίσεις τις εκλογές, πρέπει να βρεις ένα καλό σύνθημα για το διακύβευμα: η μάχη στις επόμενες εκλογές, τόσο απ' τους Εργατικούς όσο κι απ' τους Συντηρητικούς, θα είναι γύρω απ' την ενέργεια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News