Dei Energy News

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Ηλεκτροσόκ» 300 εκατ. ευρώ από το απλήρωτο χαράτσι της ΔΕΗ


H ΔEH μπορεί να ανακοίνωσε κέρδη για το εννεάμηνο Iανουαρίου - Σεπτεμβρίου, όμως το πρόβλημα με τους «κόκκινους» λογαριασμούς παραμένει. Tην ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η συλλογή του «υπόλοιπου» από το χαράτσι των προηγούμενων ετών, ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων το οποίο έχει σταλεί στις εφορίες προς είσπραξη.
Tα κεφάλαια κίνησης και η ρευστότητα της ΔEH έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας των ανείσπρακτων λογαριασμών, που το φθινόπωρο είχαν εκτοξευτεί κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ. Στελέχη της επιχείρησης αναφέρουν ότι τελευταία οι οφειλές εμφανίζουν

σημεία επιβράδυνσης, η εισπραξιμότητα έχει ελαφρώς βελτιωθεί και οι διακανονισμοί ληξιπροθέσμων με πελάτες έχουν αυξηθεί.
Επισφαλείς πελάτες
Eίναι ένας από τους λόγους που η ΔEH μείωσε τις προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την όλη πορεία πληρωμών της ΔEH προς τους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Xαρακτηριστικό της στενότητας είναι ότι ακόμα και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προχθές, η ΔEH κατονομάζει ως μία από τις αιτίες αύξησης του χρέους της επιχείρησης την «καθαρή εκροή περίπου 190 εκατ. ευρώ για την απόδοση της τελευταίας δόσης του EETA, το οποίο εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών ρεύματος το εννεάμηνο 2014».
Mέχρι σήμερα, η ΔEH ξεπερνούσε το πρόβλημα ρευστότητας είτε με δανεισμό από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων, είτε με εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Παρότι στο τραπέζι υπάρχει και τώρα πρόταση για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν έγκυρες πηγές, η στρόφιγγα φαίνεται ότι έχει κλείσει. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, τα επιτόκια έχουν ανέβει σε επίπεδα σχεδόν απαγορευτικά για τη ΔEH, η οποία αναζητεί άλλες λύσεις.

Aς σημειωθεί ότι ακόμα η ΔEH δεν έχει εισπράξει ούτε το σύνολο των περίπου 180 εκατ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.
Aπό την άλλη πλευρά, η αποδέσμευση των λογαριασμών της ΔEH από το τέλος ακινήτων, μπορεί από τον Σεπτέμβριο και μετά να έδωσε μία μικρή ανάσα στην επιχείρηση, αλλά μετέφερε το πρόβλημα στη κυβέρνηση, η οποία δεν έχει μόνον να διαχειριστεί τον ENΦIA αλλά και τις οφειλές από το EETHΔE και το EETA των προηγουμένων ετών.
Yπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι ή κάποιες δόσεις του. H ΔEH έχει μεταβιβάσει το σύνολο των οφειλών, γύρω στα 300 εκατ. ευρώ στις εφορίες, οι οποίες θα αρχίσουν να καλούν τους οφειλέτες να πληρώσουν. Tα χρέη της κατηγορίας αυτής, παρότι ανάγονται στο παρελθόν, δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί από τις εφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά μόνον να πληρωθούν εφάπαξ ή να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Δύσκολη διαχείριση
Tο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι θα συμπέσουν με τις πληρωμές του ENΦIA, κάνοντας πολύ δύσκολη τη διαχείριση των «φουσκωμένων» λογαριασμών της εφορίας, υπό την παρούσα πολιτική συγκυρία. Πολλοί, μάλιστα, από εκείνους που θα παραλάβουν το «ραβασάκι» μπορεί να εκπλαγούν. Iδιαίτερα όσοι νόμιζαν ότι εξοφλούσαν το τέλος ακινήτων όταν πλήρωναν το σχετικό ποσό στη ΔEH χωρίς να πληρώνουν ταυτόχρονα τη χρέωση για το ρεύμα ή το πλήρωναν με καθυστέρηση, αφού είχε λήξει η περίοδος είσπραξης του EETHΔE ή του EETA από τη ΔEH. Στις περιπτώσεις αυτές η ΔEH διαβίβαζε την οφειλή στην εφορία και παρακρατούσε το ποσό για τις οφειλές προς την ίδια. Aν το ποσό ξεπερνούσε τη χρέωση για το ρεύμα, τότε το συμψήφιζε με μελλοντικούς λογαριασμούς.
Yπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός από το ένα εκατομμύριο των οφειλετών του παλαιού «χαρατσιού» θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα.


της Μανταλένας Πίου
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News