Dei Energy News

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αρνείται… να μηδενιστεί το λογιστικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ


Δεν είναι μόνον το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ το οποίο είναι υψηλό λόγω της μερικής «στάσης πληρωμών» που έχει κηρύξει εκούσα άκουσα η ΔΕΗ. Είναι και το λογιστικό έλλειμμα που δεν κλείνει με το ρυθμό που είχε προβλεφθεί με τα μοντέλα του ΥΠΕΚΑ και δημιουργεί κινδύνους για νέες περιπέτειες των πολύπαθων παραγωγών ΑΠΕ
και ειδικά φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ προβλέπεται πλέον να μηδενιστεί τον Δεκέμβριο του 2015 και όχι στο τέλος του 2014 – αρχές του 2015 όπως είχε σχεδιαστεί όταν πάρθηκαν τα σκληρά μέτρα του new deal. Οι λόγοι της αστοχίας εντοπίζονται κυρίως στα μειωμένα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση δικαιωμάτων CO2 , στο γεγονός ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ που είχαν πάρει επιδότηση ήταν τελικά λιγότεροι από τους προβλεπόμενους, στη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και συνεπώς στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.
Θα μπορούσε βεβαίως να πεί κάποιος ότι αυτό είναι αδιάφορο για τους παραγωγούς, καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνονται κατά τρόπο που να αναλογεί στο λογιστικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, αλλά με σημαντικές περεταίρω καθυστερήσεις και συγκεκριμένα, σήμερα, με 4μηνη υπερημερία. Ωστόσο, ο μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 αποτελούσε ένα από τα μνημονιακά προαπαιτούμενα της τρόικας, για την ικανοποίηση του οποίου υπήρξε η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού. Η μη εκπλήρωση, όπως αποδεικνύεται τώρα, του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου και η διολίσθηση της ημερομηνίας μηδενισμού περίπου ένα χρόνο αργότερα, αφήνει τον τομέα έκθετο σε πιθανές απαιτήσεις της τρόικας. Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ούτε έχει τεθεί μέχρι σήμερα, παρόλα αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress,  αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας εκ μέρους αρμόδιων παραγόντων.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον Οκτώβριο, στάσιμες παρέμειναν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, καθώς δεν προστέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ νέων έργων στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ως εκ τούτου, οι συνολικές μέχρι στιγμής εγκαταστάσεις έχουν ως εξής ανά τεχνολογία: Αιολικά 1595 MW, φωτοβολταϊκά 2079 MW, φωτοβολταϊκά σε στέγες 374 MW, βιομάζα 47 MW, μικρά υδροηλεκτρικά 220 MW και ΣΗΘΥΑ 229 MW.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Arneitai-na-mhdenistei-to-logistiko-elleimma-toy-Eidikoy-Logariasmoy-APE-toy-LAGHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News