Dei Energy News

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Υδροηλεκτρικά και εγχώρια παραγωγή θα διασφαλίσουν την επάρκεια του ελληνικού συστήματος


Σε ισορροπία αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα την χειμερινή περίοδο 2014-2015, σύμφωνα με μελέτη του ENTSO-e, όπου ερευνούνται οι προοπτικές κάλυψης των ενεργειακών χωρών της Ευρώπης.
Όπως σημειώνεται στην μελέτη (Ειδικά για την Ελλάδα δείτε στη Σελίδα 82 της μελέτης), η υδροηλεκτρική παραγωγή και η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού θα διασφαλίσουν την επάρκεια και την ασφάλεια του ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος, που δείχνει να μην απειλείται από ακραίες καιρικές συνθήκες και
έκτακτες κλιματολογικές αλλαγές.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ENTSO-e, η πιο κρίσιμη περίοδος για το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, εφέτος θα είναι το β’ 15μερο του Δεκεμβρίου και ο Ιανουάριος, καθώς θεωρείται το διάστημα με την υψηλότερη ζήτηση ενέργειας.
Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ότι απαιτούνται μέτριες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Ελλάδας.
Αναφορικά με τη συμβολή των διασυνδέσεων σε σχέση με τη διατήρηση επάρκειας και τη δυνατότητα εισαγωγής/εξαγωγής, χαρακτηρίζεται ως μη σημαντική, λόγω της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Αντιθέτως, η Ελλάδα -στο πλαίσιο της συμφωνίας MEAS (Mutual Emergency Assistant Service)- διευκολύνει τη γειτονική Ιταλία, σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, να αυξήσει την παραγωγή από ΑΠΕ.
(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος):

Η «εικόνα» της Ευρώπης
Σύμφωνα με το Winter Outlook του ENTSO-e, η Ευρώπη έχει επαρκή παραγωγή τόσο σε συνθήκες κανονικής ζήτησης, όσο και σε ακραίες συνθήκες.
Και συνεχίζει, «ενώ αρκετές χώρες μπορεί να χρειαστούν μέσω εισαγωγών να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, η διασυνοριακή δυναμικότητα θα είναι ως επί το πλείστον αρκετή για να τα διευκολύνει. Κάτω από ακραίες συνθήκες, αρκετές χώρες θα χρειαστεί να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περιόδους αιχμής κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».
Όπως αναφέρεται στην μελέτη οι χώρες αυτές θα είναι οι: Αλβανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, πΓΔΜ, Πολωνία, Σερβία και Σουηδία.
Ωστόσο, θα υπάρξουν πιθανοί κίνδυνοι στο σύστημα, αφενός λόγω έλλειψης παραγωγής και αφετέρου λόγω του κύματος ψύχους που θα υπάρξει σε ορισμένες χώρες.
Τέλος, ο ENTSO-e εκτιμά ότι η έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου του 2015, η οποία θα είναι ορατή και στην Ευρώπη, θα επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από φ/β και για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί Task Force, προκειμένου να διερευνηθούν τα πιθανά προληπτικά δεσμευτικά μέτρα που θα χρειασθεί να ληφθούν, τόσε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/ENTO-E:-Ydrohlektrika-kai-eghwria-paragwgh-tha-diasfalisoyn-thn-eparkeia-toy-ellhnikoy-systhmatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News