Dei Energy News

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η ΔΕΗ δανείστηκε εύκολα 700 εκατ. ευρώ από τις αγορές


Πέραν κάθε προσδοκίας κινήθηκε η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ, καθώς υπερκάλυψε κατά 6 φορές το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που η εταιρεία ζήτησε να αντλήσει. Η συνολική προσφορά ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ «σήκωσε» τελικά 700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. με 5ετή έκδοση και επιτόκιο 5,5% και τα 200 εκατ. ευρώ με τριετή έκδοση και επιτόκιο 4,75%.
«Ο όγκος των προσφορών και το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο...
που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού από εμπορικές τράπεζες που πρόσφατα πέτυχε η επιχείρηση, οδήγησε στην απόφαση να αντληθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση», αναφέρει η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της.
Διευκρινίζει δε, ότι το επιπλέον ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της επιχείρησης υψηλότερου χρέους. Με την πρόωρη αποπληρωμή χρεολυσίων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων 2,2 δισ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, η ΔΕΗ επιτυγχάνει παράλληλα μείωση του επιτοκίου του υπολοίπου δανείου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%). Η ανταπόκριση της αγοράς, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνει και βελτιώνει σημαντικά τις θετικές προοπτικές της επιχείρησης και είναι σε συνέχεια της προ ημερών τριπλής αναβάθμισης από διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης και την επίσης πρόσφατη επιτυχημένη σύναψη δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από ελληνικούς και ξένους τραπεζικούς οργανισμούς. Κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν και τον ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη της επιτυχούς έκδοσης του ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου που προηγήθηκε.
Ενα μέρος, πάντως, του ομολογιακού δανείου που η ΔΕΗ άντλησε από τις αγορές θα κατευθυνθεί μέσω του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ στην αγορά ηλεκτρισμού για την εκκαθάριση των υφιστάμενων χρεών, που σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2014. Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει συνολικές οφειλές ύψους 280 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ βάσει αποφάσεων της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, τις οποίες αμφισβητεί με προσφυγές που έχει καταθέσει στα αρμόδια όργανα. Τα ποσά αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και αυτοί με τη σειρά τους τη ΔΕΠΑ, ώστε να κλείσει ο κύκλος των χρεών με τον οποίο λειτουργεί η αγορά τα τρία τελευταία χρόνια. Η ρευστότητα της ΔΕΗ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και από την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, ύψους 165 εκατ. περίπου, που αποτελεί επίσης μνημονιακή δέσμευση της χώρας.

Καθημερινή
 http://www.energypress.gr/news/reuma/H.Liaggoy:-H-DEH-daneisthke-eykola-700-ekat.-eyrw-apo-tis-agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News