Dei Energy News

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Ασφαλιστικό: Καμπανάκι από τα Ταμεία με μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ

Ασφαλιστικό: Καμπανάκι από τα Ταμεία με μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ
- Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) αναμένει ελλείμματα στους κλάδους των εφάπαξ των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ (18 εκατ. ευρώ), του ΟΤΕ (11,8 εκατ. ευρώ), της Εμπορικής Τράπεζας (2,2 εκατ. ευρώ) καθώς και στον τομέα ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ (9,4 εκατ. ευρώ). 
  
Ανησυχία για την τύχη του Ασφαλιστικού προκαλούν οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των Ταμείων, σύμφωνα με τις οποίες η χρονιά...
φέτος θα κλείσει με μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς τους. Παρ' ότι επίσημες πηγές της κυβέρνησης αμφισβητούν τις προβλέψεις αυτές, γεγονός είναι ότι και η τρόικα έχει ερωτηματικά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και σκοπεύει μάλιστα να θέσει το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.
Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα θα επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη για μια γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταξύ άλλων, μέσω ενοποιήσεων των Ταμείων, ενσωμάτωσης των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης αλλά και αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ. Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και έχουν ήδη δρομομολογηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό τους. Κρίσιμα θα είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη που αναμένεται το φθινόπωρο για τα ασφαλιστικά ταμεία, από την οποία θα προκύψουν οι μελλοντικές ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες και θα καθορίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψή τους.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού δεν προκύπτουν ανοίγματα στα Ταμεία πέραν των προϋπολογισθέντων, ενώ ανώτερες πηγές του υπουργείου Εργασίας αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος όπως αυτός που περιγράφουν οι διοικήσεις των Ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας, το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχει απορροφηθεί από τον κοινωνικό προϋπολογισμό το 41,3% του ετήσιου ποσού της επιχορήγησης που προβλέπεται για την κάλυψη του ελλείμματος έναντι 41,7% που ήταν ο στόχος.
Από την πλευρά τους, κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων χτυπούν καμπανάκι προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και πως απαιτείται να εισρεύσουν νέοι πόροι για να στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να μην υπάρξει νέα μείωση συντάξεων.

Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ. Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ενώ επισημαίνουν ότι η ύφεση και η ανεργία επιτείνουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  της περιόδου 2015-2018, οι κρατικές επιχορηγήσεις (τακτικές και έκτακτες) προς το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται και σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο από 15 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, 21 δισ. ευρώ το 2011, 18,9 δισ. ευρώ το 2009, 10,4 δισ. ευρώ το 2004 και 5,4 δισ. ευρώ το 2000. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος από την ύφεση, την υψηλή ανεργία (27,5%), την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των εισφορών, την ανησυχητική απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων, τις οφειλές των εργοδοτών κ.λπ. οδηγεί είτε στην αναζήτηση νέων πόρων είτε στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ). Μάλιστα, πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (2013-2050) του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) στην Ελλάδα, εκτός ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου, έδειξε ότι το 2016 το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, χρειάζεται επιπλέον των εισφορών των ασφαλισμένων - εργοδοτών και των επιχορηγήσεων του κράτους 950 εκατ. ευρώ. Το 2017, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, χρειάζεται επιπλέον 1,88 δισ. ευρώ, το 2018 χρειάζονται επιπλέον 2,14 δισ. ευρώ, το 2019 επιπλέον 2,40 δισ. ευρώ και 2,67 δισ. ευρώ το 2020.

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ. Αναλυτικά η μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ φέτος στους κλάδους των συντάξεων και των εφάπαξ που προβλέπουν τα τελικά κείμενα των προϋπολογισμών τους για το 2014 προέρχεται από τα ακόλουθα:
- Το ΙΚΑ προϋπολογιζει έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ.
- Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων.
- Ο ΟΓΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στην κύρια ασφάλιση.
- Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα έχει έλλειμμα 66,2 εκατ. ευρώ.
- Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) αναμένει ελλείμματα στους κλάδους των εφάπαξ των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ (18 εκατ. ευρώ), του ΟΤΕ (11,8 εκατ. ευρώ), της Εμπορικής Τράπεζας (2,2 εκατ. ευρώ) καθώς και στον τομέα ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ (9,4 εκατ. ευρώ).
- Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που χορηγεί μηνιαίο μέρισμα στους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εμφανίσει ταμειακό άνοιγμα 91,3 εκατ. ευρώ.
- Το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών (τομέας ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ) προϋπολογίζει έλλειμμα 39,5 εκατ. ευρώ στον κλάδο της κύριας ασφάλισης (αναμενόμενα έσοδα 576,9 εκατ. ευρώ και πληρωμές 616,5 εκατ. ευρώ).


Ζητούνται νέοι πόροι
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και απαιτείται να εισρεύσουν νέοι πόροι για να στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να αποφευχθεί νέα μείωση των συντάξεων.


 http://www.tanea.gr/news/economy/article/5127117/kampanaki-apo-ta-tameia-mayrh-trypa-1-75-dis-eyrw/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News