Dei Energy News

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

«Φρένο» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


του Μιχάλη Αγραφιώτη (kozan.gr)

 Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στο Υπουργέιο ΠΕΚΑ, όσον αφορά τα ζητήματα της ΔΕΗ. Η ιδιωτικοποίηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη «μικρή ΔΕΗ» φαίνεται πως «μπλοκάρει» από την προσφυγή των 5 σωματείων, με τους νομικούς συμβούλους να τονίζουν ότι είναι βέβαιο ότι θα δοθεί προσωρινή διαταγή διακοπής και αναστολή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και στις δύο περιπτώσεις.

 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η διαδικασία θα καθυστερήσει....... τουλάχιστον 2 μήνες με συνέπεια να αποφεύγουμε, έστω και προσωρινά την πραγματοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Στην περίπτωση που η προσφυγή των σωματείων είναι νομικά τεκμηριωμένη, κάτι το οποίο προφανώς έχει ουσία, τότε εκτίμηση μου είναι ότι οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο θα προλάβουν τις εξελίξεις, άρα και το σχέδιο αποκρατικοποίησης θα «βουλιάξει».

Ερώτημα είναι πλέον τι θα γίνει με τα προαπαιτούμενα της τρόικα, που φαίνεται πως δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί διγλωσσία. Υπάρχουν στην κυβέρνηση φωνές που μιλάνε για μνημονιακή υποχρεώση και άλλοι που λένε ότι αυτό δεν ισχύει. Προφανώς, η δεύτερη εκδοχή ισχύει, αφού η χώρα έχει βγει στις αγορές και η τρόικα δεν μπορεί να θέτει πλέον προαπαιτούμενα.


Μέσα σε όλα έχουμε θετική εξέλιξη για την Ακρινή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, το ζήτημα της μετεγκατάστασης θα συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό συμβούλιο, ενώ βούληση του Υπουργού, Γιάννη Μανιάτη είναι να τελειώσει το θέμα μέσα στην επόμενη τριετία. Την εβδομάδα που έρχεται την περιοχή θα επισκεφθεί κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, ώστε να εξετάσει το θέμα της Ακρινής. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα θα βαίνουν καλώς για το πολύπαθο χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News