Dei Energy News

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Παράταση 10 ημερών για ΑΔΜΗΕ μετά το ξαφνικό ενδιαφέρον νέων παικτών


Από τέσσερις έγιναν αίφνης… επτά οι υποψήφιοι μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ λίγες μόνο ημέρες μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ, η οποία μετά από αίτημα των «καινούργιων» ενδιαφερομένων φέρεται να αποφασίζει να δώσει παράταση 10 ημερών προκειμένου να προλάβουν να προετοιμαστούν.
Ήδη, έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται να δίνει την έγκρισή της στην παράταση του διαγωνισμού, με το σκεπτικό ότι όσο ισχρότερο...
ενδιαφέρον υπάρξει, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας επίτευξης μεγαλύτερου τιμήματος.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες οι ενδιαφερόμενοι για τον ΑΔΜΗΕ δεν ξεπερνούσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες τους τέσσερις, οι γνωστοί δύο, δηλαδή η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC) και η ιταλική Terna, μαζί με δύο ακόμη funds.
Αλλά η επιτυχή έκβαση της έκδοσης του ομολόγου της ΔΕΗ, έφερε νέο... κόσμο τα τελευταία 24ωρα.
Στις ημέρες που μεσολάβησαν από την περασμένη Τετάρτη 30 Απριλίου, οπότε και η ΔΕΗ άντλησε από τις ξένες αγορές 700 εκατ. ευρώ, με χαμηλά σχετικά επιτόκια και επιτυγχάνοντας υπερκάλυψη κατά έξι φορές του αρχικού ποσού που ζητούσε, εμφανίστηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τον ΑΔΜΗΕ ...τρείς νέοι ενδιαφερόμενοι, δύο funds και μια εταιρεία εκτός Ευρώπης.
Αφού έκαναν τις επαφές τους με τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, και ρώτησαν για τον ΑΔΜΗΕ, ζήτησαν από τη ΔΕΗ να παρατείνει την προθεσμία προκειμένου να προλάβουν να ενημερωθούν καλύτερα για τη θυγατρική της, καθώς όπως της μετέφεραν «επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον». Η επιχείρηση φέρεται να έχει απαντήσει θετικά στο αίτημά τους.
Πλέον, «παλαιοί» και «καινούργιοι» υποψήφιοι για τον ΑΔΜΗΕ αριθμούν τους επτά, αριθμός που φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη στις 19 Μαΐου όταν μετά και την αναμενόμενη παράταση εκπνεύσει η νέα προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ανάμεσα στους «καινούργιους», το ένα fund είναι συνταξιοδοτικό, το άλλο δραστηριοποιείται στο χώρο των υποδομών (infrastructure fund), ενω ο τρίτος είναι εταιρεία εκτός Ευρώπης, η άφιξη της οποίας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους αρμόδιους.
Αύξηση εισροών, μείωση δαπανών για τόκους
Σε κάθε περίπτωση, η θετική εξέλιξη της έκβασης του εταιρικού ομολόγου της επιχείρησης βοηθά τις εξελίξεις και για τον ΑΔΜΗΕ, εκτός φυσικά από την ίδια τη ΔΕΗ η οποία δεν κρύβει ότι προσβλέπει σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών της.
Με την πρόωρη μείωση των δαπανών για τοκοχρεολύσια ύψους 450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ επιτυγχάνει στην ουσία αύξηση των εισερχόμενων εσόδων της.
Πρόκειται για εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς της (σσ: οι παρτίδες που αποστέλλονται τις ημέρες αυτές εμπεριέχουν την τελευταία δόση του φόρου, αφού ο διάδοχός του ΕΝΦΙΑ θα αποστέλλεται πλέον από την εφορία) αναμένεται σταδιακά να βελτιώσει την ρευστότητά της. Τα αποτελέσματα των παραπάνω κινήσεων θα φανούν σε όλη τους τη διάσταση προς το τέλος του έτους.

www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News